Endodonti…

Endo endo endo..

Jag har haft ett litet intresse för endo som växer.

Vad är endo? Den där super hemska tandvärken som folk pratar om pga pulpit tex måste behandlas med endodonti. Man rensar tanden från dens pulpa och fyller den med dentala material som är tät och sterilt. Im simplifying men man tar bort pulpan från tand, rensar och fyller..så… sen kan man behöva göra om en rotfyllning också och då heter det revidering.

Jag och Philip har hjälpts åt med en rotfyllning, failat ett svår revidering, och vi har lyckats med en revidering…fick med lite bilder iaf..så här…

Där pilen pekar i sista bilden ser man en skugga under tanden som jag har rotfyllt. Det heter apikal parodontit. Den tanden gick tyvärr inte att rädda. Den fick jag ta extrahera vid ett annat pass. Sen ska vi fortsätta behandlingen när allt är läkt efter jullovet.

På Eastmans institutet, där jag jobbar extra då o då, är jag på endoavdelningen. Då får man även ta del av apikal kirurgi, där man fyller tander uppifrån. Gör hål i benet där tandens rotspets är och fyller tanden från apex.. igen simple terms. Jag har fått va med vid 2 tillfällen och tittat på behandlingen från skärm.

När man börjar som allmäntandläkare så kanske man faller för något annat men just nu så tycker jag det här är det roligaste och mest intressanta ämnet.

Hör av er vid frågor och följ även ig: @yourfuturedentistawaz

Bye for now!

 

2 kommentarer

Relaterade inlägg

Det är jag som bloggar