Private or not to private part one

Sen T4 började har jag undrat om man ska jobba privat eller om man ska jobba inom folktandvården (ftv).

Vissa lärare, eller dom flesta lärare rekommenderar ftv. Dom har introprogram för ny examinerade tandläkare på ett år som innehåller kurser och handledning av en tandläkare som man kan bolla med om man stöter på nåt svårt.. Man kan säga som att det blir som en extension utbildningen. Låter väldigt bra. Man har inte heller press på sig att leverera med budget osv så man kan ta det lugnt och få in sin takt. Dom säger att privat så har man mer press på sig och att det blir lättare att gå in i väggen då man kan ha orimlig stress och ingen handledning.

Andra lärare säger att det inte är nån skillnad. Dock har vi bytt journal system i skolan som matchar ftv.

Det går det rykten om att man endast år undersökningar som nyexaminerad och att lönen är sämrep på folkis. Men om man ser det som en extension av sin utbildning så är det ju ändå reasonable!

På riksstämman stötte jag på smile dental som också informerade om att dom tog emot nyexade på samma sätt.

Många privata företag kommer inte änns ta emot nyexade tandläkare. Man behöver ca 2 år erfarenhet.

Hur jag tänker:

Man bör jobba extra på kliniker som man är intresserade av när man pluggar. OM DET LIGGER NÄRA. Jag känner mig ganska låst till Stockholm. Lönerna är betydligt bättre utanför Stockholm och villkoren också- rykten igen.

FÖR MIG blir det då viktigt att prova på olika kliniker för att se vart man skulle trivas, hur arbetsgången gå och också för att se hur personalen trivs i dm olika klinikerna. Se vart man hör hemma. Senaste 2 åren har jag jobbat på folktandvården. Lönen för alla tandläkarstudenter som jobbar som sköterskor ligger på runt 125. Brukar inte vara nån förhandlingsbar grej utan man är ju där för erfarenheten. På båda klinikerna har jag verkligen känt mig som hemma. Nästan så bra att man glömmer att man pluggar och vill stanna där på heltid. Älskar personalen, cheferna, arbetsgången osv. Självklart hör man dåligt och bra men FÖR MIG har det vart bra!

Men jag har vart nyfiken på att testa privat. Jag vill se vad skillnaderna är. Jag vill se om tandläkarna är gladare  på den ena än den andra och varför. Vill se om det är en stor skillnad, om det mesta är rykten. Om man ska sträva efter att börja privat efter. eller om ftv is the S**t.

Jag har nu fått job inom Aqua dental och kommer börja jobba där lite då o då också. So far så är arbetsgången lite annorlunda, och jag är nyfiken på hur det kommer kännas att jobba där =)

Sen har jag jobbat på Eastmans som är i sin egen klass. Jag som dom flesta strävar på att en dag bli en specialist och börja jobba där. Kanske inte dom flesta.

Eftersom jag har funderat så mycket kring det här så tänker jag att det finns andra som undrar så det är ett liten tema som jag kommer ha på bloggen amongst Everything else!

Ställ gärna frågor om ni har några!

Bye for now….

 

2 kommentarer

Relaterade inlägg

Det är jag som bloggar