#studentstress : Stresshantering del 1

Nu är det januari! Vet ni vad som händer i januari? MER TENTOR PÅ KI! Efter jul o ny år har man kanske inte lyckats förbereda och så kickar stressen in och gör allt så mycket värre. Så vi som bloggar ville göra något gemensamt för att hjälpa dig som läser (om du behöver det såklart!). Alla har olika ämnen så läs gärna allas bloggar för att se vilken del som relaterar till dig bäst:

https://ki.se/utbildning/mot-vara-digitala-ambassadorer

Jag ville gärna i min del 1 prata lite om för många sociala aktiviteter. Du studerar på KI. KI erbjuder många många många roliga roliga aktiviteter för dig som student att delta i. Bland annat sittningar, idrottsgrupper, kör och (nästan viktigast) föreningar som våran Odontologiska förening som har koll på det mesta som sker och organiserar aktiviteter för studenter för att ”främja och bevaka” studenternas studieförutsättningar på KI. Att vara med dom ser och verkar OTROLIGT ROLIGT! Om man kan ska man.

”Biting off more than you can chew”. Det är JÄTTE bra att vara med och delta i olika grupper och aktiviteter. Man bör passa på som student att njuta och ta del av roliga saker som sker- det är en del av studentlivet. MEN det som är super viktigt är att komma ihåg att det inte är något som helst press på dig som student att leverera/prestera  SPECIELLT om du mår dåligt. Om du känner att det är för mycket saker som händer och du börjar bli olycklig och stressad över saker du inte hinner med tex arbeten eller tentor eller saker du skulle organisera så är det dags att pausa. Det som ska vara bra för dig har nu blivit något negativt. Du vill hinna med allt men det är helt enkelt för mycket. Jag har sett och upplevt detta själv.

Det är JÄTTE viktigt att:

  1. PRATA om det. Got no one? Choose Anyone. Det behöver inte vara nån nära. Alla i skolan finns. Alla är i samma båt. Bolla. No shame i att bolla en situation man är i (kanske vissa). Men när det kommer till stress och psykisk ohälsa så märker man snabbt att folk vill hjälpa. Prata, ventilera och eftersom du ska försöka att hitta lösning så är det ibland skönt att få olika förslag. Cant stress this enough. Känn dig inte ensam för det är du inte.
  2. Vad är viktigast? Detta kan bara du avgöra. Men för mig är det viktigt att komma ihåg att jag är där i huvudsyfte att komma ut med en degree. Min karriär. För mig går detta först- MEN jag är 30 med barn och har redan haft mitt studentliv i London. Ibland är det OK att sätta sina behov först så länge man gör sina beslut så man inte ångrar det. Vad kommer du må sämst över- inte nu men om någon månad, om ett år, om 5 år…
  3. Om du redan är stressad OCH MÅR DÅLIGT är det jätte viktigt att inte börja dricka för att koppla av. Du kommer må sämre och blir verkligen inte mer produktiv.
  4. Kalender. Skriv upp, håll koll, organisera, och glöm inte att ha med träning och vila. Ta inte bort träningen och vilan =)

Stay tuned för del 2: Mindfulness

 

#studentstress

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Det är jag som bloggar