Vanliga frågor och svar

Varför vill du bli tandläkare?

För mig handlar det om att jag älskar alla delar av yrket. Fascinerad av tänder. Fascinerad av teknologin kring tänder. Miljön älskar jag. Det är pilligt. Det finns mycket möjligheter efter examen. Man kan specialisera sig, jobba allmänt, öppna privat, jobba inom folkis osv osv osv…

Hur är lönen?

Ingångslön för nyexaminerade ligger på 31 000kr.  Förhandla om du har jobbat inom vården innan eller jobbat som tandsköterska. Lönerna är högre utanför storstäder på grund av brist på tandläkare.

Hur är det att plugga och ha barn?

Funkar för mig! Blir svårare desto längre in i utbildningen man kommer då det är klinik. Man vet heller inte hur ens klass kommer att vara, och hur ditt barn är. Min var tyst som mini. Nu kan han säga lite grejer högt då och då. Man kan även vara med på föreläsningar på facetime exempelvis. And if you have a hubby/wifey som kan hjälpa då går ju allt. Kom ihåg att respektera lärarna och fråga innan du tar med dig barn.

Kommer jag in? Kommer jag klara utbildningen?

JA, jag tror på dig! You have nothing to lose! and resttentor finns. Men auskultera först på kliniker för att se om det är rätt yrke för dig. Annars har du inget att kämpa mot.

Kommer jag att bli en bra tandläkare?

Vad gör en person till en bra tandläkare? För mig är det följande:

  • Du ska kunna din sak.
  • Bry dig om människan som sitter framför dig. Behandla hen som du själv vill bli behandlad.
  • Jobba för att du trivs med yrket och inte för pengarna. Då menar jag att man inte överbehandlar patienter för cash- Jobba inte inom vården då. Snälla.
  • Uppdaterad. Fortsätt med kurser och håll dig uppdaterad så att patienten kan få en bra vård.
  • Kommunikation. Lär dig hur du kommunicerar och hur du framstår, så patienten får en bra upplevelse.
  • Var tydlig med alternativen och kostnader för behandling. Låt patienten avgöra. Gör inte heller något som inte är bra för patienten och nåt som du inte anser vara rätt

En bra tandläkare utnyttjar inte sin position. En bra tandläkare snackar inte heller skit om andra tandläkare till patienter. Eftersom man inte varit i rummet själv och inte vet vad som har hänt vid ett tillfälle. Bättre att utreda lite innan man hoppar på tåget. För min del är det bästa att inte ta sida alls. Igen för att man inte vet…

Sen kommer ju vissa patienter att gilla dig mer än andra. Jag själv vet vad jag vill ha för egenskaper när det gäller läkare, tandläkare, sköterska, och det är det jag skrivit ovan. Jag uppskattar när jag har behövt hjälp och känner mig trygg. Det ska kännas som att hen vill hjälpa mig. Men det är olika för alla. Du kanske blir grym för nån och verkligen dålig för någon annan.

Hittar du inte svaret på dina frågor? Maila mig här!

Det är jag som bloggar