WORLD DIABETES DAY!

www.barndiabetesfonden.se visit för mer info!

Min princessa aka systersdotter fick diagnos för TYP 1 diabetes när hon var 2 år gammal. Glömmer inte samtalet från syrran när hon misstänkte att det va det. Jag sa åk in till sjukhuset så får du bekräftat att det inte är nåt men så var det diabetes typ 1. Då förstod jag inte innebörden men mycket har jag lärt mig!

Det är inte kost eller livsstilrelaterat. Du kan va världens healthiest men ändå få Typ 1 diabetes till skillnad från typ 2! Man vet inte riktigt vad som orsakar det och det kan hända vem som helst när som helst.

Lite kort…

Typ 1 diabetes är en AUTOIMMUN DISORDER!

Kroppens immunförsvar förstör insulinproducerande celler.

Igen. INGET med kosten att göra!

Vid HYPO dvs för lite socker i kroppen kan en typ 1 diabetiker hamna i koma och det kan vara Fatal.  VIKTIGT att veta att man måste ge något som innehåller socker FORT SOM FAN ..SNABB socker!

Vid HYPER dvs om do tagit för lite insulin till maten (som exempel) så kan en typ 1 diabetiker va känsligare, argare, lätt irriterad, trött osv. NOTHING PERSONAL…

There is no cure.

En typ 1 diabetiker kan leva ett hälsosamt liv, dom kan träna och allt annat. Man måste bara ha koll på sockret helt enkelt. Nåt som vi tar för givet varje dag. Är du känslig över att nån använder sin insulin spruta på allmänna platser kan du enligt mig gå o söka hjälp =)

MY NIECE och hennes klass har idag haft på sig en BLUE RIBBON TO RAISE AWARENESS! och självklart vill jag också det!

Thats what I call team spirit!

2 kommentarer

Relaterade inlägg

Det är jag som bloggar