Stort tack till alla er som varje dag klickat sig in här för att läsa om hur det är att plugga till sjuksköterska. Efter tre år är jag nu äntligen färdig och ska på måndag börja min första dag som sjuksköterska. Det känns otroligt roligt och skönt men också lite läskigt. Det är såklart vemodigt att säga hejdå till bloggen, men alla inlägg kommer att ligga kvar så att både jag och ni kan gå tillbaks i bloggen och läsa om de här tre åren.

För dig som precis har hittat hit och som funderar på att börja plugga till sjuksköterska – gör det!

Jag var tveksam och osäker på om det här var rätt yrke för mig innan jag började utbildningen men har under utbildningens gång insett hur otroligt många valmöjligheter det här yrket ger mig. Valmöjligheterna är oändliga och vi får se vad framtiden har att ge.

Om du som jag var också är osäker och har miljontals frågor och funderingar som ingen kan svara på så får du gärna klicka dig runt här på bloggen. Jag har försökt att skriva om det mesta som jag hade frågor om innan jag började plugga. Jag kommer ihåg hur jag länsade hela google på information men kände ändå att jag inte riktigt fick några svar. Lite så ska det ju vara också, man vet inte exakt hur det är förens man själv provar, men jag hoppas att den här bloggen kan ge dig lite information och inspiration iallafall.

För att underlätta för dig har jag samlat inläggen i olika kategorier som du kan klicka dig in på. Bland annat kan du läsa om vanliga frågor och svar, en sammanfattning om programmet, min erfarenhet av VFU / praktik och massor med annat. Du kan även skriva in egna sökord i sökrutan för att hitta inlägg om det är något specifikt du vill läsa om.

Sammanlagt har det blivit över 150 inlägg som handlar om sjuksköterskeprogrammet på KI och allt runt omkring. Jag har tyckt att det varit så roligt att skriva och är väldigt tacksam över alla frågor jag frågor och mail jag fått ifrån er. Att stötta, stödja och informera er har varit otroligt givande och roligt och jag ser fram emot att träffa er alla i framtiden som kollegor!

Tack för mig!

Andra veckan var vi i Daar es Salam som är den största staden i Tanzania, den veckan såg ut så här:

Måndag – Besök på Municipal Hospital Mwananyamala som är ett stort sjukhus som ligger i Dar es Salaam. Vi delades in i tre grupper och fick vara på olika avdelningar olika dagar. Den här dagen fick min grupp se olika barnavdelningar. Många barn behandlades för diarré, uttorkning och undernäring. Sjukhuset hade även barnavdelningar för cancer, intensivvård, infektioner (malaria), m.m. Vi träffade även barn med sjukdomar som inte är så vanliga i Sverige, till exempel sicklecellanemi. I länder där malaria är vanligt är det även flera personer som drabbas av sicklecellanemi vilket är en ärftlig blodsjukdom som kan ge väldigt svåra och varierande symtom.

Tisdag – Förmiddag: Besök på ett annat sjukhus där vi först fick en rundtur sen fick vi välja vilken avdelning vi ville se mer av. Jag och några andra valde att gå till förlossningen. Det var en sal med 8 sängar där kvinnorna låg och födde. Vi fick se två förlossningar varav ena inte gick så bra. Den första gick super bra och både mamman och barnet mådde bra, direkt efter hörde vi att en annan kvinna var på väg att föda och fick även då vara med. Det barnet klarade sig dock inte utan var avliden redan vid födseln. Vi var inte alls beredda på det och blev väldigt chockade och ledsna allihopa. Även detta fick mig att inse hur privilegierade vi är som kan gå på täta kontroller, göra ultraljud och liknande, något som inte alls förekommer i samma utsträckning i Tanzania. Vi fick aldrig veta vad det var som gjorde att barnet inte klarade sig och jag vet inte om personalen där visste det heller, men det var otroligt tungt och sorgligt och något jag fortfarande tänker ofta på.
Eftermiddag: Besök på Municipal Hospital Mwananyamala igen. Den här dagen var min grupp på olika internmedicinska avdelningar. Många som låg inne hade avancerade infektioner, malaria, njursvikt till följd av obehandlad diabetes, olika typer av cancer och annat. Det var väldigt jobbigt att se att många av de sjukdomarna är enkla att behandla i Sverige, men här så kunde till exempel någon dö av sin diabetes för att de inte hade tillgång till insulin. Om/när de väl fick tillgång till insulin kunde de ändå inte förvara den då det behöver förvaras kallt och de flesta inte har tillgång till kylskåp. Såna otroliga dilemman och svåra situationer som än en gång får en att inse hur bra vi har det och hur tacksam jag är över sjukvården i Sverige.

Onsdag – Förmiddag: Besök på en Non Governmental Organization, alltså en frivilligorganisation. Vi besökte en organisation som jobbar för att sprida kunskapen om hiv och aids. De testar även personer och hjälper dem att få sjukvård. Vi fick träffa flera personer som drabbats av sjukdomen och som berättade kring stigmat kring att leva med hiv i Tanzania och hur deras familj och vänner helt stängt dem ute. Såna här typer av organisationer är därför så viktiga för de personer som är drabbade och de berättade om hur organisationerna hjälpt dem att komma tillbaks till ett värdigt liv.
Eftermiddag: Besök på sjukhuset igen, på olika gynekologiska avdelningar. Många som låg inne var drabbade av livmoderhalscancer eller andra typer av problem innan/efter förlossning. Än en gång sjukdomar som vi i Sverige kan vaccineras mot, screenas för och upptäcka i tid. I länder som Tanzania finns inte resurser för detta och sjukdomen går tyvärr ofta alldeles för långt innan den upptäcks och blir då svår att behandla.

Torsdag – Besök på ett psykiatriskt sjukhus. Det här var så intressant att få se. I hela Tanzania finns det bara tre psykiatriska sjukhus. Det fanns en ”akutavdelning” vilket var ett litet hus i betong och gallerfönster med ungefär 20 madrasser där patienterna fick ligga. Många var psykotiska, abstinenta och annat och det var inte alls en bra miljö för den typen av sjukdomstillstånd. De ”vanliga” avdelningarna var exakt likadana fast större, en för kvinnor och en för män. Det var som stora salar med betong väggar och golv där det stod sängar längs väggarna. Det var låsta avdelningar med några gallerfönster och där inne behandlades alla patienter med olika psykiska sjukdomar. De hade ett rum där de inlagda fick rita, pyssla och liknande men annars var de inlåsta i den stora betongsalen. Även här otrolig skillnad från hur det ser ut i Sverige, det såg lite ut som ett väldigt gammalt fängelse och det var så otroligt varmt. Såklart intressant att få se men också väldigt tungt..

Fredag – Sista dagen! Presentationer i grupper av ett case vi valt från besöken på sjukhuset. Efter det åkte vi hem, vissa redan på fredag eftermiddag och vissa på lördagen.

För att sammanfatta – den absolut bästa och en av de mest lärorika kurserna jag läst under min utbildning. Jag är så otroligt tacksam över allt jag fick se och lära mig och alla människor vi fick möta. Att få ta del av hur livet kan se ut i ett annat land och en annan kultur har varit så värdefullt och något jag alltid kommer att bära med mig.

I januari var jag på två veckors fältstudier i Tanzania via en valbar kurs här på KI som heter Global Hälsa, ni kan läsa mer om kursen HÄR. Kursen startades för länge sen av Hans Rosling och hans pedagogik och sätt att lära ut lever verkligen kvar i kursen. Det är utan tvekan den bästa kursen jag läst på KI och jag rekommenderar ALLA att söka den! Jag har tidigare skrivit några inlägg om hur det var i Tanzania som ni kan hitta HÄR.

Jag kommer tyvärr inte hinna skriva detaljerat om allt vi var med om i Tanzania utan jag hoppas att alla ni får tillfälle att själva läsa kursen och uppleva det jag fick göra. Här kommer dock en kort presentation om vad vi fick göra under de två veckorna:

Vecka 1 – Mlandizi

Måndag – Föreläsning om hälso- och sjukvårdssystemet och samhällsstrukturen i Tanzania samt olika hälsodeterminanter som påverkar hälsan och sjukdomar i Tanzania. Dessa hölls på sjukhuset i den lilla byn Mlanzidi där vi var första veckan och det jag främst kommer ihåg var att alla som jobbade på sjukhuset var så trevliga och välkomnande men också att det var sååå otroligt varmt så man knappt visste vad man skulle ta sig till.
På eftermiddagen hade vi en kort promenad i Mlandizi för att få se hur staden, bostäderna osv. såg ut för att få en bättre förståelse för samhället och de problem som befolkningen kan ställas inför. Till exempel hade inte alla bostäder rinnande vatten vilket gör att hygien och sanitet blir stora problem.

Prislista på sjukhuset

Tisdag – Förmiddag: Vi var på sjukhuset igen och fick vara med på ronder på avdelningarna. Avdelningarna var små rum med 8-10 sängar i varje rum där patienterna låg. Vi delades in i två grupper och min grupp fick vara med och se ett kejsarsnitt!!! Bland det häftigaste jag varit med om.
Eftermiddag: Vi besökte ett barnhem som drevs av en kvinna från Kanada. På barnhemmet bodde 33 barn som varit med om olika trauman och problem i sin uppväxt. Har skrivit mer om besöket på barnhemmet här.

Onsdag – Besök på ”dispensaries” vilket är vår motsvarighet till vårdcentraler. Alltså mindre mottagningar som ligger ute i byarna. De kunde dock göra otroligt mycket där på plats, bland annat ta och analysera vissa prover, lägga om sår, de hade en sorts BVC med vaccinationer och kontroller av barn samt ett rum för förlossningar!! Alltså ett litet rum med en brits dit mödrar kom för att föda. Helt otroligt och såna kontraster mot hur det ser ut här i Sverige. I Tanzania jobbar de mycket med att förlossningar ska ske med hjälp av sjukvårdspersonal då många kvinnor föder barn i hemmet. Tanzania har ganska hög mödra- och barnadödlighet och detta är därför så viktigt och jag beundrar verkligen all personal och alla kvinnor som föder barn utan alla hjälpmedel och läkemedel vi har här i Sverige.
Vi fick också sitta ned och prata med en kvinna som jobbade med att gå hem till folk för att hjälpa dem med sjukvård i hemmet. Hon var också helt fantastisk och jobbade mycket med personer som var drabbade av sjukdomar som i Tanzania fortfarande är väldigt stigmatiserade, bland annat hiv/aids och liknande. Personer som är smittade av sjukdomar det fortfarande finns mycket stigma kring tenderar att hålla sig hemma och inte uppsöka sjukvården och därför försöker sjukvårdspersonal istället uppsöka dessa personer. Hon gick även hem till kvinnor som skulle föda barn och hjälpte till med detta. Hon promenerade överallt då tillgång till bil, cykel eller andra transportmedel inte fanns. Det var så otroligt häftigt och fint att få träffa henne.

Dispensarie

Förlossningssalen

Torsdag – Vi fick vara med på olika avdelningar och mottagningar på sjukhuset och se hur de fungerade, bland annat hade de sjuksköterskor som vägde, mätte och vaccinerade barn, samtalsgrupper för mammor och pappor som väntade barn, testning för hiv, sjukhusplatser för personer med olika infektioner, tex. malaria och massor med annat. Det var än en gång så imponerande att se hur mycket de kunde göra och hur många patienter de kunde ta hand om med de små resurserna de hade.
På eftermiddagen besökte vi familjer som bodde i byn. Dessa familjer hade barn som var undernärda och vi köpte med oss massor med mat till dem. Vi fick se hur de bodde och fick möjlighet att via en tolk prata med dem om deras familje- och livssituation. Otroligt lärorik och väldigt fint att vi blev inbjudna i deras hem. Kändes dock väldigt tungt att gå där ifrån då man så gärna vill hjälpa till mer än vad man kan. Familjen vi besökte bodde inte alls långt ifrån vårt hotell vilket kändes lite konstigt, man insåg hur otroligt priviligerad man är och vilken tur man har som är uppväxt i ett land som Sverige. Det här fick mig verkligen att inse hur extremt tacksam jag är inför det liv jag har.

Bostadshus

Fredag – Besök hos ”traditional healers”. Det här var så häftigt!! Alltså wow. I många länder i världen går folk till ”traditional healers” istället för till den vanliga sjukvården. En traditional healer är en person som inte har någon akademisk sjukvårdsutbildning utan vanligtvis går kunskapen i arv från familjemedlemmar eller andra personer som också jobbat som healers. De använder sig ofta av olika sorters örter för att behandla olika tillstånd och den healer som vi besökte berättade att det är andar som berättar för honom vilken ört eller behandling han ska använda i varje situation. Det är väldigt vanligt att patienter besöker traditional healers innan de uppsöker den traditionella sjukvården vilket gör att den behandling som den traditionella sjukvården kan ge blir försenad och sjukdomsförloppet har gått längre än nödvändigt. Det blir såklart en svår situation och ett enormt dilemma, men det var väldigt intressant att få en inblick i hur den här delen av sjukvården i Tanzania fungerar.

Hos ”traditional healer”

Välkommen hit!

Här har jag skrivit om min studietid och upplevelser om hur det har varit att plugga till sjuksköterska. Det finns 150 inlägg som du kan bläddra kring och läsa om alla 3 år, 6 terminer, som sjuksköterskeprogrammet består av. För dig som inte orkar läsa så mycket kommer här ett utdrag på några inlägg som jag tror kan passa bra för dig att läsa. Här får du en uppfattning om hur det är att plugga till sjuksköterska och vad man får göra. De flesta inlägg jag länkar här handlar om praktik och praktiska moment (för att jag tycker det roligast såklart) så vill ni läsa om annat är det bara att klicka er in på de olika kategorierna eller söka i sökrutan.

Mitt första blodprov!

En dag på praktiken (med sjuksköterskor)

Subkutan injektion

Saker jag fått göra på praktiken

Praktik på ambulansen

Som grundutbildad sjuksköterska finns det så mycket möjligheter och olika vägar att gå. Det finns väldigt många olika typer av arbetsplatser att välja mellan och även många specialistutbildningar för sjuksköterskor som vill specialisera sig inom vissa områden.

På KI kan man läsa till specialistsjuksköterska inom de här områdena:

Barnmorska, 90 hp – En egen yrkesroll där du kan arbeta inom flera olika områden, bland annat förlossningsavdelning och eftervård, inom mödrahälsovård, inom gynekologisk hälso- och sjukvård, specialistmottagningar, med preventivmedelsrådgivning, på ungdomsmottagningar, fertilitetskliniker och klimakteriemottagningar. Ett självständigt yrke med mycket ansvar och många möjligheter.

Ambulanssjukvård, 60 hp – Du är den ansvariga sjuksköterskan i ambulansen och leder, planerar, delegerar, genomför och utvärderar omvårdnad- och medicinska åtgärder i prehospital miljö.

Anestesisjukvård, 60 hp – Du är en del av teamet som tillsammans med läkare ansvarar för att planera och genomföra anestesi, till exempel vid kirurgiska procedurer och undersökningar.

Barn och ungdom, 60 hp – Du kan jobba på barnakutmottagning, vårdavdelningar, skolhälsovård, BVC, rehabilitering, barnpsykiatri m.m. Det är du som är ansvarig för att vården är utifrån barnets bästa och att barnet och dennes familj känner sig trygga.

Distriktssköterska, 75 hp – Leder ofta till arbete inom sjukvårdens första vårdnivå, ofta primärsjukvård, hemsjukvård eller liknande, där du möter patienter i alla åldrar och med alla möjliga sjukdomstillstånd. Distriktssköterskan har mycket ansvar och självständighet och får till exempel förskriva vissa läkemedel, förbrukningsartiklar och hjälpmedel.

Intensivvård, 60 hp – Du vårdar svårt sjuka patienter där sjukvården ofta syftar till att stötta eller ta över vissa av kroppens organsystem för att ge kroppen utrymme för att läka. Du jobbar nära patientens närstående och använder dig av högteknologisk vård.

Kirurgisk vård, 60 hp – Du arbetar med att planera, leda, samordna och utvärdera omvårdnad inom kirurgisk vård, till exempel på en vårdavdelning eller mottagning.

Medicinsk vård, 60 hp – Du arbetar med att planera, leda, samordna och utvärdera omvårdnad inom medicinsk vård, till exempel inom kardiologi, infektionssjukdomar, endokrinologi, lungmedicin m.m.

Onkoligisk vård, 60 hp – Du arbetar inom cancervården och kan under utbildningen välja mellan inriktningarna avancerad cancervård eller strålbehandling.
Avancerad cancervård – tex. onkologiska mottagningar och avdelningar för cytostatikabehandling, inom hemsjukvård, hospiceavdelningar m.m.
Strålbehandling – du arbetar i team på strålbehandlingsavdelning med avancerad medicinsk teknik.

Operationssjukvård, 60 hp – Du jobbar i operationssalen där du samordnar och leder arbetet. Du är ansvarig för hygien, aseptik, sterilitet och alla instrument. Du kan jobba inom olika kirurgiska specialiteter, med barn, vuxna, planerad kirurgi, akut kirurgi, traumakirurgi m.m.

Psykiatrisk vård, 60 hp – Du arbetar med patientens psykiska hälsa och kan jobba inom primärvård, specialistvård, avdelningar, mottagningar, företagshälsovård, beroendevård, kommunal vård m.m. Du organiserar omvårdnaden kring patienten och skapar bra förutsättningar för dennes återhämtning från psykisk ohälsa.

Vård av äldre, 60 hp – Du arbetar med äldre, komplexa patienter som ofta är multisjuka. Du kan jobba inom kommunal äldreomsorg, primärvård, geriatriska sjukvårdsavdelningar, hemsjukvård m.m. Du analyserar, bedömer, ordinerar och genomför omvårdnad och omvårdnadsåtgärder.

Till alla specialistutbildningar på KI är det antalet verksamma år som sjuksköterska som ligger till grund för urvalet. För att se urvalsstatistik kan du klicka HÄR och söka på det program du är intresserad av. Vissa av programmen läses på distans och vissa på plats i skolan, det skiljer sig även mellan om programmen läses på heltid eller inte, du kan se mer om detta HÄR.

Det finns flera andra specialistutbildningar du kan läsa som sjuksköterska som bedrivs på andra högskolor och universitet, gå in på skolornas egna hemsidor för att se vilka andra specialistutbildningar du kan läsa som sjuksköterska.

Som sjuksköterska kan du även läsa vidareutbildningar inom andra områden då du genom grundutbildningen får en kandidatexamen, HÄR kan du se vilka utbildningar som finns på avancerad nivå på KI. Klicka dig in på varje program för att se vilka program du är behörig till. Jag skulle till exempel kunna tänka mig att läsa masterprogrammet i hälsoekonomi, policy och management. Det är ett program med ett globalt perspektiv som handlar om hur man utnyttjar och fördelar medicinsk kunskap, individuell och organisatorisk kompetens samt materiella och finansiella resurser för att förbättra människors hälsa. Du kan läsa mer om just det programmet HÄR.