Avtal om lön under studietiden

Något som blivit allt vanligare bland sjuksköterskestudenter är att bli erbjuden avtal om studielön. Det innebär att en framtida arbetsplats erbjuder dig att få lön under dina studier för att du sedan ska skriva upp dig för att jobba kvar på den arbetsplatsen i en viss tid efter att du blivit legitimerad sjuksköterska.

Avtalet kan till exempel vara:
Få lön en termin – lås upp dig och jobba ett år
eller
Få lön två terminer – lås upp dig och jobba två år

Avtalen kan säkert se ut på flera olika sätt, men det är denna typ av avtal jag vet om. Denna typ av avtal har tidigare funnits inom specialistutbildningar, till exempel att du jobbar på en arbetsplats och de vill att du utbildar dig till specialistsjuksköterska. De ”betalar” då din utbildning genom att du får din vanliga lön under studietiden med krav på att du jobbar kvar på arbetsplatsen i ett visst antal år framöver.

Nu börjar denna typ av avtal även bli vanligare under grundutbildningen till sjuksköterska. Kanske i och med bristen på sjuksköterskor och att det är så stor rullians på personal på många avdelningar. Genom att göra så här kan arbetsplatser säkra upp sin personal framöver och slippa ha bemanningssjuksköterkor.

Det finns självklart massor med för- och nackdelar med det här och jag tycker att man verkligen ska fundera innan man tackar ja eller nej till ett sånt här avtal. Det är många som rekommenderar att inte signera såna här avtal medan andra tycker att det är super bra.

Här är lite plus och minus som jag tänkt igenom gällande ett sånt här erbjudande:

+ Man slipper ta CSN. Jag som redan har tagit CSN ett år innan jag började plugga till sjuksköterska tycker att det är ganska bra att ”spara” på de veckor jag har kvar. Man kan bara ta CSN i 12 terminer. Sjuksköterskeprogrammet är 6 terminer och innan dess hade jag tagit 2 terminer, alltså 8 terminer totalt. Jag tänker att om man har möjlighet kan det vara skönt att ha sparat på CSN om man skulle vilja plugga vidare i framtiden eller ändra sig och byta yrke helt.

+ Man får ofta mer pengar per månad i studielön än vad man får i CSN. Alltså mer att leva på per månad. Det klagar man såklart inte på.

+ Man slipper alltså jobba extra för att dryga ut CSN. Kan vara skönt att slippa det och verkligen vara ledig på kvällar och helger innan man börjar jobba på riktigt sen.

+ Det finns (vad jag vet) inget krav på att jobba på arbetsplatsen under tiden du får studielön. Avtalet går ut på att du ska vara där sen som sjuksköterska, inte under studietiden. Dock kan man säkert jobba extra även under studietiden för att få in ännu mer pengar och lära känna avdelningen där man sen ska börja jobba.

+ Du vet vart du ska börja jobba sen. Du slipper alltså stressen med att söka ditt första jobb och gå på massor med intervjuer under tiden du skriver uppsats och är i slutspurten av utbildningen. Har du jobbat extra på avdelningen eller haft din praktik där så känner du dessutom redan dina kollegor.

– Du blir låst vid en arbetsplats. Det är såklart den största nackdelen och det som gör att vissa verkligen inte kan tänka sig ett sånt här erbjudande.

– Vill du bryta avtalet och säga upp dig innan du jobbat klart tiden som du signerat för så blir du bunden att betala tillbaks. Du måste då betala tillbaks lönen du fått samt arbetsgivaravgifter som arbetsgivaren haft under tiden du fått studielön.

Om du har en väldigt bra praktikplats efter att du skrivit på ett sånt här avtal kan det kännas jobbigt och tråkigt att du redan signat upp dig någon annan stans. Såklart finns den andra arbetsplatsen kvar även nästa år, men det kan kännas motigt ändå att gå till en arbetsplats när man hellre hade jobbat någon annan stans.

– Om något händer i livet som gör att du tvingas flytta så måste du bryta avtalet. Du tvingas då betala tillbaks. Du kanske har familj som bor i andra städer, vad händer om någon blir sjuk och du vill flytta dit? Det är bra att tänka igenom sånt innan du skriver på ett eventuellt avtal.

– Om du blir sjuk eller gravid och måste vara mammaledig så ”pausas” avtalet och du får jobba klart den tiden du är bunden till att göra när du sen kommer tillbaks.

– Vårdförbundet kan inte hjälpa till. De rekommenderar inte att ta såna här avtal då de såklart inte vill råda en person till något som kan ge dåliga konsekvenser. Det betyder inte att det är ett dåligt avtal, men du själv måste ta ställning till vad du tycker.

Det finns såklart massor med andra fördelar och nackdelar och om man ska skriva på ett sånt här avtal eller inte går egentligen inte att svara på. Det är väldigt individuellt och du måste själv göra en bedömning om det är något som passar dig och din livssituation.

En viktig sak tycker jag är att man inte ska skriva på ett sånt här avtal endast för pengarnas skull för att sen vantrivas på sin arbetsplats. Jag tänker att om man ska ta ett sånt här erbjudande ska det vara på en arbetsplats där man hade kunnat tänka sig att jobba även utan det här erbjudandet. Erbjudandet om studielön blir då bara en bonus.

Jag har hört folk säga att ”man kan lika gärna skriva på såna avtal för de är ändå inte juridisk bindande”. Gällande det har jag faktiskt ingen aning och har inte hittat någon riktig fakta som säger att det inte skulle vara det utan det måste man prata med en jurist om isåfall. Jag vet inte om det funnits något fall som har lyfts i rätten och ligger som praxis i såna här fall, jag har iallafall inte kunnat hitta något sånt. Jag tycker inte att man ska lägga så mycket energi i den tanken utan om man tänker så kanske man inte ska skriva på avtalet från början. Att skriva på ett sånt här avtal ska kännas bra och roligt och ge dig en extra boost inför att börja jobba på din framtida arbetsplats.

Hoppas ni fått lite råd kring hur man kan tänka. Jag tyckte det var väldigt svårt att ta ställning till detta i början och har tänkt mycket kring det. Det viktigaste tror jag är att inte stressa fram ett beslut utan ta din tid och lita på din magkänsla!

 

4 kommentarer

Relaterade inlägg