En dag på praktiken (med sjuksköterskor)

Hej igen,

Som lovat kommer här ett inlägg om hur en dag på praktiken kan se ut då jag går med min handledande sjuksköterska. De flesta dagarna har jag gått 07:00-16:00 och dagen börjar då med att ta emot rapport från sjuksköterskan som jobbat natt. Då får vi veta hur natten sett ut, hur de boende mår och om något speciellt hänt. Vi ser sedan över om det är något speciellt som ska göras under dagen, till exempel lägga om picc-line, lägga om sår, ge injektioner osv.

Efter detta brukar vi gå och ge insulin till de boende som har diabetes. Vi har en boende som får sondmat och vi kopplar då på ett dropp med näring. Detta tar sin lilla tid då det ska spolas med vatten, ges mediciner i sonden m.m.
Vi har en annan boende som får all näring via ett intravenöst dropp och även detta kopplas på under morgonen.

Under dagen så fortsätter det på detta sätt. Sjuksköterskorna tar hand om mellan 13-50 boende under ett pass (lite olika beroende på tid och dag) så det finns alltid en hel del att göra. Mycket uppstår även under dagarna, till exempel har många boende haft influensa senaste tiden och då blir det mycket fokus kring dem då de behöver tas blodprover, ge antibiotika, ev. byta kateter och så vidare.

Vissa dagar är det därför fullt upp från att man kommer till boendet tills det är dags att gå hem, medan vissa dagar är mycket lugnare. Jag tycker det är otroligt givande och roligt att alla dagar ser så pass olika ut men att man ändå har en ram med rutiner man följer varje dag.

Nu är det snart dags för sista veckan på praktiken. Jag jobbar den här helgen och tycker inte alls att det känns jobbigt att jobba helg utan ser fram emot att få umgås med de boende och få möjlighet att göra deras dag så bra som möjligt.

0 kommentarer

Relaterade inlägg