Examensarbete / Uppsats på sjuksköterskeprogrammet

Tidigare under terminen skrev jag mitt examensarbete som var en kandidatuppsats i omvårdnad. Jag hann inte blogga så mycket under den perioden så här kommer därför ett inlägg om vad man kan tänka på när man skrivit uppsats. Eftersom jag är klar med den nu kan jag också ge lite tips och trix som utifrån vad jag lärt mig under tiden. På KI skriver man (oftast) en litteraturöversikt och man skriver alltid två och två. En litteraturöversikt innebär att svarar på en frågeställning/syfte genom att studera och sammanställa resultat från tidigare forskning. Men hur ska man tänka när man ska skriva uppsats? Det är mycket att tänka på och många som är nervösa inför det här momentet av utbildningen. Jag ska försöka att inte överösa er med information utan hålla mig kortfattad, så får ni kommentera inlägget om ni skulle ha några frågor.

Vi tar det steg för steg:

  1. Val av uppsatspartner. Man väljer parter själv. Viktigt att det är någon som du klickar bra med och som ligger på samma ambitionsnivå som dig. Vissa tycker att det kan vara svårt att skriva med någon som man är för nära vän med medan vissa tycker att det underlättar om man känner varandra bra.
  2. Sätta upp förhållningsregler. Se till att du och din skrivpartner gemensamt kommer överens om vart, när och hur ni ska skriva. Vill ni ses och sitta tillsammans och skriva eller passar det bättre att sitta var för sig? Vill ni dela upp arbetet och skriva vissa delar var eller vill ni skriva allt gemensamt? Skriver ni bara dagtid eller bara kvällstid? Ska ni höras hela tiden eller ska ni ha vissa tider där ni är helt lediga från plugget? Det är bra att komma överens om detta innan ni börjar så att det inte uppstår konflikter under tiden.
  3. Val av ämne. Välj ett ämne som du tycker är intressant! Det här är nästan mitt viktigaste tips. Googla lite och läs andras uppsatser för att hitta inspiration, sen kan du pussla ihop en egen frågeställning inom ett ämne som intresserar dig. Det ska dock vara ett ganska brett ämne så att det finns tillräckligt med forskning att läsa inom ämnet. Du får inte heller välja ett för smalt ämne då kunskapen du kommer fram till ska kunna användas av en grundutbildad sjuksköterska, det ska alltså inte vara på specialistnivå.
  4. Söka efter artiklar. Det är viktigt att du har formulerat ditt syfte innan du börjar söka samt att din handledare har godkänt att det är okej. Annars riskerar du att söka i onödan och får börja om sen. Det är också viktigt att du redovisar alla sökningar redan från början då de ska gå att följa alla dina sökningar med sökord och träffar i en speciell sökmatris. Slarva inte med detta utan för det ordentligt från början, annars blir det bara extra jobb sen.
  5. Skriva. Börja bara skriva. Texten kommer inte vara perfekt från början men se till att börja någonstans. Var inte rädd för att flytta olika stycken i texten, du kanske tänkte från början att ett stycke skulle vara i inledningen men inser att det passar bättre i problemformuleringen, då är det bara att flytta på det.
  6. Referera. Använd Karolinska Universitetsbibliotekets referensguider när du ska referera, du hittar dem HÄR (APA) eller HÄR (Vancouver). Det finns även super bra program man kan koppla till Word som underlättar när man ska referera. Även här är mitt tips att göra rätt från början, ta gärna lite extra tid i början för att se till att du verkligen gör rätt så att du slipper sitta med det i slutet när du bara vill bli klar och få lämna in arbetet.
  7. Lyssna på din handledare. Man har kontinuerlig kontakt med sin handledare och deras tips är verkligen så värdefulla. Ibland kan det kännas som att dom tycker att allt man gör är skit och man måste börja om från början men så är det sällan. Det är viktigt att lyssna på vad handledaren verkligen säger och vill förmedla och ta åt sig av den kritiken. Jag blev super nöjd med vår uppsats och tipsen vi fick från vår handledare under tidens gång var så värdefulla och viktiga för att slutresultatet skulle bli bra.
  8. Lyxa till det och unna dig. Sätt dig och skriv någonstans där du mår bra och får inspiration, unna dig en lyxig kaffe på ett fik och sitt där hela dagen, eller åk ut på landet och få lite lugn och ro om det gör att du får lättare att skriva. Under tiden man skriver uppsats är det väldigt flexibelt gällande vart man kan sitta – ta vara på det!

Just nu råder det ju reserestriktioner, jag hade dock turen att ofta kunna resa upp till Umeå och hälsa på min pojkvän under tiden jag skrev uppsats. Fram tills restriktionerna lättar får ni passa på att hitta fina platser i era hemtrakter där ni kan sätta er och hitta inspiration för att skriva uppsats. Lycka till!

0 kommentarer

Relaterade inlägg