Första dagarna på praktiken

Hej!

Nu har jag haft mina tre första dagar på praktiken och tänkte försöka sammanfatta dem lite. Jag trivs otroligt bra både på boendet och med min handledare vilket känns super bra!

Jag hamnade på en demensavdelning där alla boende alltså har någon form av demenssjukdom. Många av de boende har även andra sjukdomar som man måste ta hänsyn till.
Det är 26 lägenheter på min avdelning och det är vanligtvis en eller två sjuksköterskor på plats. Sjuksköterskan är ansvarig för omvårdnaden och de medicinskt tekniska momenten, till exempel injektioner, blodprov, kateterisering och liknande. Dessa moment har vi som sagt övat på i skolan och jag hoppas därför att jag får tillfälle att prova på det på riktigt nu.

Hittills har jag fått gå bredvid min handledare väldigt mycket vilket är otroligt intressant och lärorikt. Jag har även redan nu fått prova på vissa saker själv, så som sondmatning och att ge insulinsprutor. Jag har även fått spendera mycket tid med de boende vid lunch och fika och där assisterat de som behöver hjälp med matning.

Att få tid till att sitta ned och spendera tid med de boende tycker jag är extremt värdefullt. Det ger en större inblick i vilka de är, vilken vård och assistans de behöver osv. Jag ska försöka göra detta så mycket som möjligt då den här praktiken lite är till för att vi ska få lära oss grunderna i omvårdnad.

Självklart är det även viktigt med de medicinska momenten också men de tror jag vi får ännu mer möjligheter att öva på i under kommande praktikperioder. Just nu ska jag försöka få lite såna inslag men som sagt främst lägga fokus på att få ta del av den basala omvårdnaden.

0 kommentarer

Relaterade inlägg