Första fältstudieveckan / VFU del 2

Hej allihopa!

Hoppas att ni har haft en fantastisk jul och njutit av lite ledighet. Jag har haft en underbar jul som firats med släkt och familj, dessutom har jag passat på att ligga i soffan och sträckkolla på serier och ätit julgodis.

Jag tänkte att ni ska få läsa lite mer om vad vi faktiskt gjorde under den första praktikveckan. Eller gjorde och gjorde, vi gick ju mest runt som en skugga bakom vår handledare och sög in så mycket information som bara möjligt. Det var dock otroligt lärorikt och spännande att få se hur det faktiskt fungerar på en avdelning på ett sjukhus.

Jag var som sagt på Radiumhemmet på Karolinska Sjukhuset i Solna. Vi hade praktik i 4 dagar och tiderna tilldelades vi av vår avdelning. Vi skulle jobba minst en kväll för att få prova på det, jag jobbade därför tre dagspass och ett kvällspass.

Den första dagen på avdelningen gick jag med en undersköterska hela dagen. Jag gick egentligen bara bakom henne hela dagen för att få en överblick kring vem som gör vad på avdelningen och hur allt fungerar. Det gick super bra ända tills hon skulle ta ett blodprov på en patient och jag som är nålrädd nästan svimmade. (Dumt att bli sjuksköterska när man är rädd för nålar, jag vet.. Men jag tror att det är påväg att bli bättre, kan skriva ett inlägg om detta också!)
Dag 2 på avdelningen var jag med en patient som skulle få strålningsbehandling. Det var super intressant att få se hur det gick till och jag är så tacksam över att jag fick den möjligheten.
Dag 3 var det dags för kvällspasset. Om jag kommer ihåg rätt så jobbade man då mellan 13:00 – 21:30. Den dagen gick jag med en sjuksköterska och det var så roligt att äntligen få se vad en sjuksköterska faktiskt gör.
Då tänker ni – ”Vad gör en sjuksköterska då?”
Sjuksköterskan är den som har det övergripande omvårdnadsansvaret över patienten och är därför ofta även den som spenderar mest tid med patienten. Dessutom är sjuksköterskan ansvarig för att dela ut läkemedel vilket tyvärr kan ta väldigt mycket tid beroende på vilken avdelning man jobbar på. (Ni får ett mer utförligt inlägg om vad en sjuksköterska gör, jag lovar. Jag har bara på några månader insett hur mycket bredare arbetet är än vad jag faktiskt trodde).
På avdelningen jag var på hade en sjuksköterska tillsammans med en undersköterska hand om 3-5 patienter under sitt arbetspass. Hur många patienter man hade berodde på hur många patienter som var inskrivna på avdelningen den dagen och hur pass sjuka personerna var.
Även sista dagen på praktiken gick jag tillsammans med en sjuksköterska. Jag fick vara med på så otroligt många fina och intressanta samtal och är så tacksam över att så många patienter utan att tveka tackar ja till att ha med en sjuksköterskestudent under deras sjukhusvistelse.