Första fältstudieveckan / VFU

Vår första praktik hade vi som sagt 6 veckor in i utbildningen. Dock kallas den veckan inte praktik då vi inte gör någonting utan endast är med och observerar. Anledningen till att vi har den veckan så pass tidigt är för att man ska få en inblick i yrket och miljön vilket jag tycker är super bra då många precis som mig inte har någon tidigare erfarenhet av att jobba inom vården.

Viktigt att komma ihåg är dock att sjuksköterskeyrket är så otroligt brett (även detta kanske jag borde skriva ett inlägg om) och att man under praktikveckan endast får se en bråkdel av allt man i framtiden kan jobba med. Man ska alltså inte bli avskräckt om man inte blir frälst direkt – vill man jobba som barnmorska men har praktik på en vårdavdelning för infektionssjukdomar så kanske man känner sig lite vilsen. Detta tror jag däremot att man bara får se som en erfarenhet och inse att man inte kommer att trivas överallt. Det är dock bra då det finns otroligt många områden och avdelningar och vi sjuksköterskor kommer att behövas överallt, att vi trivs med olika typer av arbete är därför bara en fördel.

Nu hamnade jag på ett helt annat spår – förlåt! Tillbaks till fältstudieveckan.
Första fältstudieveckan på KI så är man på en vårdavdelning. En vårdavdelning är en avdelning på ett sjukhus som bedriver slutenvård. (Slutenvård – patienten är intagen på avdelningen och vård bedrivs dygnet runt. Motsatsen är öppenvård – vården bedrivs på icke inlagda patienter, tex. en vårdcentral).

Alla studenter blir tilldelade en avdelning. Jag hamnade på en onkologisk vårdavdelning på Radiumhemmet på Karolinska Sjukhuset i Solna. Onkologi är läran om tumörsjukdomar och på avdelningen jag var på vårdades patienter med tumörer och cancer i mage och tarm.
Många i klassen hamnade på vårdavdelningar för hjärt- och kärlsjukdomar (bland annat patienter som behandlades för hjärtinfarkt) och många andra var på infektionsavdelningar. Det var alltså väldigt blandat vad för sorts avdelning man hamnade på men gemensamt för alla var att man var på en vårdavdelning. Sjukhusen man kunde hamna på var Karolinska Universitetssjukhuset Solna, Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge, Capio S:t Görans Sjukhus eller Södersjukhuset.

Nu avslutar jag nog det här inlägget innan det blir alldeles för långt – det får bli ett till inlägg om första fältstudieveckan där jag berättar mer om vad jag faktiskt gjorde.

Hej så länge!

Smygtog en selfie i omklädningsrummet när ingen såg. (Man känner sig så proffsig i dom här kläderna! Sköna är dom också 👍)

0 kommentarer

Relaterade inlägg