Frågor och svar del 1

Nu var det länge sen vi hade ett inlägg med frågor & svar. Det trillar in en hel del frågor från er vilket är så kul, här kommer några av de vanligaste frågorna jag får och svar på dessa. Har ni fler frågor får ni som vanligt gärna maila mig så svarar jag så fort jag kan!

Hej Emma. Jag undrar över kurslitteraturen; behöver man köpa alla böcker eller är det några böcker som är mera viktiga eller vad är bäst för att klara sjuksköterskeutbildningen?

Du behöver absolut inte köpa alla böcker. All litteratur är endast rekommenderad och alltså inte obligatorisk. I början av första kursen föreslår de vilka böcker som är bra att köpa och inte och jag köpte några av de böckerna. Efter detta har jag inte köpt några böcker alls utan klarat mig genom att låna böcker på biblioteket eller delat med klasskompisar.

Hur är det att plugga heltid på svenska? Har ni mycket skrivuppgifter som måste skrivas på svenska? Hur ser det allmänt ut för någon som har svenska som andra språk?

Angående språket så har vi en del inlämningar och skrivuppgifter som måste skrivas på svenska. Lärarna fokuserar inte på hur du skriver utan mer på innehållet och vad du skriver. Däremot ska man självklart kunna skriva och prata svenska så att de man kommunicerar med förstår. Detta är även viktigt när man arbetar som sjuksköterska sen då man ska skriva journaler m.m.

Har hört att redan vid första terminen så kommer en av programmets svåraste del, dvs anatomi delen och att tentan angående den är mycket svår och många behöver göra omtenta. Är det några böcker som ni använder under programmet som kan vara bra att ha redan till sommaren för att förbereda på något sätt?
Det stämmer att anatomikursen är svår och jobbig. Det krävs att man lägger ner mycket tid och går på alla föreläsningar. Om man gör det så kommer man klara tentan. Kanske inte på första försöket, och det är inte hela världen om man inte gör det, men man kommer att klara den till slut. Man måste som sagt bara vara beredd att lägga ned mycket tid på just den kursen. Jag tror däremot inte man ska överdriva, jag pluggade mellan typ 9-4 varje dag under den kursen och pluggade nästan inte alls på kvällar och helger då jag tycker man måste ha lite fritid också, och jag klarade tentan utan problem. Här är en länk till kursens webbsida där du kan läsa mer om kursen och det finns även en länk till vad man bör repetera inför kursen. https://pingpong.ki.se/public/courseId/17355/coursePath/5549/5933/ecp/lang-sv/publicPage.do
Sist men inte minst, hur brukar en vanlig dag se ut? Dvs. brukar ni börja dagen tidigare/senare, fast schema/hullerombuller?
Angående schemat så finns det inget fast schema utan dagarna är verkligen hullerombuller. Generellt sett skulle jag dock säga att man sällan börjar innan 09:00 och senast slutar vid 15-16:00.  Dagarna brukar dock inte vara så långa utan oftast är det 9-12 eller 12-15. Under anatomikursen kan det dock vara längre dagar, men då är man oftast ledig minst 2 dagar i veckan också för att ha tid att plugga hemma. Man hinner alltså jobba extra på kvällar och helger om man vill det. Jag skulle dock inte boka in för mycket jobb i början av terminen då det tar ett tag att komma in i alla nya rutiner och så. Jag har jobbat ungefär varannan helg och någon kväll i veckan sen jag började plugga och det har fungerat utmärkt, man behöver bara vara extra effektiv när man väl pluggar 🙂 

0 kommentarer

Relaterade inlägg