Frågor och svar del 2

Vi fortsätter på spåret med frågor och svar, jag tänkte att jag delar upp det i flera kortare inlägg istället.

Tänkte fråga lite om ssk programmet. Trivs du bra? Är det en bra utbildning och är det mycket obligatoriskt ex. Föreläsningar?
Pluggar till något annat nu men är sugen på sjuksköterska istället. Men har såå svårt att bestämma mig om jag ska byta!
Kan du inte berätta lite som är bra med utbildningen ?
Jag trivs verkligen bra på programmet! Jag pluggade ekonomi innan och kunde inte heller riktigt bestämma mig men är så glad över att jag vågade prova.

Jag tycker att utbildningen är väldigt bra med en bra blandning av anatomi, medicinska kunskaper, etik, praktik m.m. Man får helt enkelt lite av allt vilket jag verkligen gillar med både utbildningen och yrket.

Vad är det som får dig att vilja byta? Vad tror du att du vill jobba med sen när du är klar? Det finns ju hur många inriktningar som helst som sjuksköterska och det tycker jag känns väldigt skönt, att man kan jobba inom något i några år och sen byta om man vill.

Det är inte super mycket obligatoriskt, de flesta föreläsningar är frivilliga men jag går på nästan alla. Jag tycker ändå att man kan ha ganska mycket fritid och hinna med annat också, dock varierar det självklart lite beroende på vilken kurs man läser.

Här kan du kolla vilka kurser det är man läser under utbildningen, förhoppningsvis ger dig det en känsla över hur det skulle vara att plugga till sjuksköterska.

Tycker dock att du främst ska tänka på vad det är du vill jobba med sen och vilken av utbildningarna som ger dig bäst förutsättningar för att göra det. Så tänkte jag när jag valde att byta program.

Jag är mycket intresserad av sjuksköterskeprogrammet, men det som håller mig tillbaka är att jag har fått uppfattningen om att det är väldigt många tentor som ska göras. Hur är det egentligen?! Och anser du att det kommer vara tufft för någon som inte gillar/har svårt för tentor? Jag vet att tentor är oundvikliga på universitet, men förstår att det är mer/mindre på vissa program.

Det är självklart en del tentor, men det varierar mellan salstentor (alltså vanliga tentor) och hemtentor där man skriver en uppgift. Många av tentorna vi haft har dessutom varit på ganska få högskolepoäng vilket innebär att det inte varit lika mycket att plugga in till dem. Men det är som sagt ändå en hel del tentor. Jag tror dock att om du är sugen på att bli sjuksköterska kommer det inte vara något problem då det är väldigt lätt att koppla det vi lär oss till praktiken, man har verkligen en förståelse för varför man måste kunna vissa saker.

Här har jag skrivit ett inlägg om vad för sorts examinationer det är under första terminen:

Hej Emma,
Hoppas allt går bra med studierna! 😊
Jag är inte rädd för blod, nålar och allt sånt där men det känns ändå läbbigt att man ska sticka nål, ta blodprov, ge intravenöst och mycket mer. Såg att du var spruträdd, undrar hur du kom över det och känns det som inga problem att göra det nu?

Tack så mycket! 😊

Om jag ska vara helt ärlig så har jag inte kommit över det helt, men det känns mycket bättre än vad det gjort innan. Tidigare var jag extremt rädd bara för att ta en vaccinspruta och svimmade till och med en gång, men nu har jag varit och gett blod utan problem. Tror att det är för att jag bestämt mig för att bli av med det och att jag vet att det bara gäller att utsätta sig för det så mycket som möjligt.

Under studierna blir man successivt introducerad för nålar, blodprov och liknande så allt kommer inte på en gång. Det tycker jag har varit väldigt bra för då hinner man vänja sig lite under tiden. Jag känner mig fortfarande lite nervös när jag tänker på att vi ska ta blodprov, ge injektioner och liknande men en liten del av mig har börjat se fram emot det också. Så förhoppningsvis blir det bara bättre och bättre.

Jag tror inte att det kommer vara något problem för dig. Det kan självklart kännas lite läskigt och obehagligt i början men jag tror att under studiernas gång så blir man van vid det och till slut kommer det bara vara en del av alla arbetsuppgifter man har.