Frågor och svar del 2

Hej på er! Här kommer några fler frågor och svar som jag fått på mailen. Som sagt så får jag ofta liknande frågor så jag tror att ni är fler som har användning av detta 🙂
Tittade på länken som du angav, skolan som bestämmer vart och vilken avdelning man ska göra praktik på, tänkte liksom det finns många avdelningar men kanske man inte hinner göra allt utan de väljer bara avdelningar som passar bäst? Har sett en del har gjort sitt praktik hos ambulansen/operation, eller har man sett fel? Vad ingår egentligen somatisk vård samt primärvård (vårdcentralen?)? 
Ja precis, man blir tilldelad en avdelning där man gör praktik. Jag tror att det fungerar så att skolan ansöker om praktikplatser hos Stockholms län och får ett visst antal platser på olika avdelningar och sjukhus/vårdcentraler/boenden. Sen placerar skolan ut en utifrån hur man bor så att alla ska ha en okej resväg till praktiken.
Man kan göra praktik på t.ex. ambulansen, det ingår i ”VFU Akutsjukvård” i termin 5. Dock får inte alla göra på ambulansen då det inte finns så många platser där, men jag tror att man kan önska om att få göra det om man verkligen vill.
På somatisk vård ingår alla vårdavdelningar på ett sjukhus (tror jag). Jag har den praktiken nästa termin men tror att det kan vara på vilken vårdavdelning som helst. Första terminen har man en veckas VFU och den är på en vårdavdelning, då var jag på en onkologiavdelning där folk vårdades inför och efter cancerbehandlingar (ni kan läsa mer om det här på bloggen under VFU/Praktik). Andra personer i klassen var tex. på kardiologen eller en infektionsavdelning.
Primärvård är vårdcentral och det vet jag faktiskt inte så mycket om. Vi hade inte det denna termin utan hade ett projektarbete istället, och jag vet inte om vi kommer att ha det någon annan termin istället (tror och hoppas dock det).
Hur mycket kurslitteratur har ni på ett ungefär för varje kurs? Är mycket tjocka böcker som man måste hinna plöja igenom samt engelsk kurslitteratur?
Gällande kurslitteraturen så är det väldigt blandat. Den första terminen köpte jag typ 4 böcker som är bra att ha under hela programmet, men har inte använt dom så mycket. Den här terminen har jag inte köpt några böcker alls utan lånat på biblioteket eller av en klasskompis om det behövs. Man klarar sig rätt bra med föreläsningar, seminarium och internet tycker jag. Vi har nämligen ingen obligatorisk litteratur utan endast rekommenderad, man behöver därför inte plöja massa engelsk litteratur utan kan välja bort det! 🙂 
Vad gör du exakt i styrelsen för sjuksköterskeföreningen?
Jag tycker verkligen att du borde engagera dig om du börjar plugga! Det är vi i sjuksköterskeföreningen som håller i alla aktiviteter för sjuksköterskestudenter men vi är även ansvariga för frågor om studier och kursplaner och att hålla en dialog med skolan gällande det. Det finns också utskott i sektionen som bland annat jobbar med event och aktiviteter, introduktionskollo, karriärsdagar m.m. 
Har ni andra frågor så får ni gärna lämna en kommentar i detta inlägg eller skicka ett mail till mig på emma.asard@stud.ki.se

2 kommentarer

Relaterade inlägg