Frågor och svar del 3

Vad måste man ha för betyg för att komma in på sjuksköterskeprogrammet på Karolinska Institutet? Om man läser till undersköterska, hjälper detta något under sjuksköterskeutbildningen?

Om du går in på http://statistik.uhr.se så kan du se vilka betyg som krävs för att komma in på programmet och även jämföra med andra skolor om du vill. Till exempel så kan du se att HT 18 så låg gränsen på 17.20 i betyg eller 0,75 på högskoleprovet. Det kan dock variera lite från termin till termin men gå in där och kolla så kan du jämföra lite.

Jag tror absolut att din USK utbildning kommer att vara till hjälp! Det är många i min klass som är undersköterskor sen tidigare och dom har verkligen en fördel i vissa moment.

Jag är intresserad av kroppen och omvårdnad, framförallt med kvinnan i fokus, men jag är ingen ”naturmänniska”. Jag skulle aldrig vilja sitta och diskutera kemiska artiklar (haha). Omvårdnad är dock ett måste i vilket jobb jag än väljer, att få möta människor.
Tror du att jag kommer känna mig felplacerad på sjuksköterskeprogrammet? Är det fel att tänka att sjuksköterskeyrket/barnmorskeyrket faktiskt handlar om samhället och inte bara om läkemedel, kemiska beteckningar osv? Hur upplever du det?

Jag känner verkligen igen mig i det du skriver. Jag pluggade ekonomi tidigare och har egentligen aldrig varit särskilt intresserad av naturämnen, precis som du. Sjuksköterskeprogrammet och även arbetet sen har främst fokus på omvårdnad och det var till stor del därför jag valde det. Jag skulle verkligen inte säga att det bara handlar om läkemedel och kemiska beteckningar, självklart är en del av utbildningen inriktad på farmakologi, läkemedelsberäkning och mikrobiologi men fokus ligger på omvårdnad vilket jag verkligen uppskattar. Dessa delar blir mer en grundkunskap som krävs för att kunna ge så bra omvårdnad som möjligt.

Om du känner att du alltid har velat bli barnmorska så tycker jag verkligen att du ska söka till sjuksköterskeutbildningen! Förhoppningsvis får du ganska snabbt en bild av om du känner att det passar dig eller inte. Som du säkert vet är det en vidareutbildning till att bli barnmorska sen men jag tror att över hälften av alla i min klass har en tanke på att i slutändan bli barnmorskor, så du kommer absolut inte att känna dig felplacerad.

Jag kände precis som du innan jag började utbildningen men är så glad över att jag vågade prova! 😊

Hej!
Jag undrar är det svårt att studera till sjuksköterska? Är svårt med självstudier? Är det bättre om man arbetat några år som undersköterska innan man söker till ssk?
Har man nytta av sin erfarenhet om man arbetat inom skola med barn?

Kurserna i utbildningen är väldigt varierande och det finns absolut kurser som är ganska svåra. Däremot är det inte omöjligt och man får alltid flera chanser att göra om en tenta om man inte klarat den.

Jag trivs väldigt bra med självstudier de dagar vi har det men det krävs lite extra disciplin för att göra det man ska. Jag brukar ofta plugga tillsammans med andra i klassen de dagar vi har självstudier och då kan man alltid lära sig av varandra.

Det är många i min klass som har arbetat som undersköterska innan och jag tror absolut att de har en fördel under vissa delar av utbildningen. Jag tror till exempel att de har lite lättare under vissa praktikplatser och att de har lättare för vissa kurser, men jag skulle inte säga att man måste ha jobbat som undersköterska innan. Man klarar sig bra även om man inte har gjort det då utbildningen är anpassad utifrån att man inte har någon tidigare erfarenhet.

När man söker jobb som sjuksköterska tror jag verkligen att man har nytta av att ha tidigare arbetslivserfarenhet. Om du har jobbat med barn innan så är det nog speciellt en fördel om du söker jobb inom barnsjukvård.

Jag skulle gärna ta  emot lite tips inför anatomi & fysiologi tentan. Framför allt hur man ska plugga under de sista dagarna och vad man ska tänka på under själva tentan. Vi kommer att få mellan 45 och 50 frågor, vilket lät jättemycket. Många av dem blir kryssfrågor.

Jag kommer ihåg att vi pluggade hur mycket som helst inför anatomi och fysiologi tentan. Vi såg dock till att plugga effektivt under veckodagarna för att slippa plugga på kvällarna och helgerna, man måste se till att få lite ledigt också 🙂 Så mitt tips är egentligen bara att försöka hänga med på alla föreläsningar och seminarium och förbereda dig så gott det går inför dem. Sista dagarna kan det vara bra att kolla igenom gamla tentor och läsa igenom lärandemålen så att du har koll på dem. Om du pluggar ordentligt under hela kursen så tycker jag att du dagen innan tentan bara ska ta det lugnt och försöka tänka på något annat. På själva tentan gäller samma sak, ta det lugnt och lita på att du kan det du behöver. Är det någon fråga man inte kan så är det inte heller hela världen 🙂