Frågor och svar del 4

Har du några tips inför tentan i patofysiologi i termin 3?

Gällande patofysiologin är det en väldigt bred kurs med mycket information att lära sig. Det jag rekommenderar inför den är egentligen främst att repetera anatomi och fysiologi från termin 1 så att du känner att du har bra koll på det. Det är viktigt att ha koll på hur de olika organen och systemen i kroppen fungerar när de är friska för att förstå vad som blir fel när en sjukdom uppstår.

Hej! Läste på din ambassadörblogg om KTC där du skrev att ni får lära er sätta CVK? Får man som sjuksköterska sätta CVK eller rengör man den bara?

Isåfall har jag nog formulerat mig tokigt. Som sjuksköterska sätter man inte CVK utan man rengör den och får ta bort den också. Sjuksköterskor får dock sätta piccline som är en centralvenös infart som sätts i en ven i överarmen, men detta måste man gå en extra utbildning för att få göra.

Jo, jag undrar lite över hur en dag kan se ut? Hur många timmar behöver man vara i skolan och hur mycket behöver man plugga hemma? Anledningen till min fråga är för att jag är i ett väldigt stort behov av att jobba samtidigt och undrar därför lite hur jag kan få ihop både jobb och studier.

Dagarna ser väldigt olika ut beroende på vilken kurs man läser. Eftersom att det är heltidsstudier så räknar de med att man behöver lägga ca. 8 timmar per dag. De flesta kurser har dock krävt mindre tid än då. Ofta är det ca. 3 dagar i veckan man är i skolan och har föreläsning eller seminarium. Man börjar oftast 9 som tidigast och slutar senast 16, men självklart finns det undantag.

Ofta är man bara i skolan en halv dag, på förmiddagen eller eftermiddagen, och har tid för självstudier resten av dagen.

När man har praktik så är det 4 dagar per vecka och då ska man vara där en hel arbetsdag. Ofta är det antingen mellan 07-15 eller 14-21:30. Under dessa perioder blir det självklart svårt att jobba lika mycket. När man har vanlig skola så kan man absolut jobba lite mer. Det är dock svårt att säga exakt hur mycket då alla behöver olika mycket tid för att plugga hemma. Jag jobbar just nu varannan helg och någon kväll i veckan och tycker att det funkar bra.

Vad används ladok till och vad används ping pong till? Vart hittar jag kurserna och kurslitteraturen?

Pingpong är själva ”läroplattformen” där man kan logga in när man börjat plugga. Där samlas info om varje kurs, schema, webbföreläsningar, man lämnar in inlämningsuppgifter osv. KI håller däremot på att byta ut pingpong mot en annan hemsida som heter Canvas så de flesta kurserna ligger i Canvas nu.

Men Pingpong och Canvas kan du alltså inte logga in på fören du väl börjat plugga.

På Ladok registrerar man sig på kurserna man ska läsa varje termin. Detta brukar man kunna göra ungefär en vecka innan kursstart, och man har några dagar in på kursen på sig att göra det också. Detta behöver du nog inte heller göra nu utan ni borde få information om det under er första dag.

Om du vill komma åt schema, information om kurser och kurslitteratur innan du börjat läsa kursen så finns de länkat via programwebbsidan.

Den hittar du om du går in på ki.se -> Utbildning -> Program och kurser -> Alla program -> Sjuksköterskeprogrammet.

I texten där finns programmets webbplats länkad. När du kommit in på den kan du klicka på ”Programinnehåll” och sen ”Programmets kurser”. Då får du upp länkar till alla kurser under hela programmet. Du kan gå in på var och en av kurserna och läsa mer om kursen, ibland finns ett schema man kan se, och så hittar du kursplanen. I kursplanen finns det rekommenderad kurslitteratur.

Om jag studerar sjuksköterskeprogrammet, vilken examen får jag? Bachelor eller diplom?
Och om jag fortsätter och studerar barnmorskeprogrammet? Och hur behandlas mina examen då? I Sverige och utomlands?

När du läser till sjuksköterska så får du en sjuksköterskeexamen och en Medicine kandidatexamen. Om du läser vidare till barnmorska så får du en barnmorskeexamen och en Medicine magisterexamen. Vad detta motsvarar utomlands vet jag tyvärr inte.

Har sjuksköterskor i Sverige en speciell uniform? Får man ha på sig en långärmad tröja under kläderna? Kan det finnas undantag när det gäller kläder?

Sjuksköterskor har ingen speciell uniform utan man har samma kläder som undersköterskor och läkare (iallafall på det sjukhuset jag är nu). Hur kläderna ser ut varierar lite mellan olika sjukhus och även om man jobbar på vårdcentral, äldreboende eller annat.

Man får inte ha långärmat på grund av att man måste kunna tvätta och desinficera händer och underarmar mellan varje patient. Här kan du läsa mer om klädregler: https://www.vardhandboken.se/vardhygien-infektioner-och-smittspridning/vardhygien/basala-hygienrutiner-och-kladregler/kladregler/

Jag vet faktiskt inte om det finns undantag. Om det finns tror jag att det är upp till varje enskild arbetsplats att bestämma.