Frågor och svar del 5

Undrar om du har skrivit något i din blogg om hur det är att jobba vid sidan om studierna?
Har läst och hört att studenter både rekommenderar att man inte jobbar extra, men också att man kan. Jobbade du extra under termin 1? Hur var det? Gick det bra att kombinera studierna med jobb? Hade du tillräckligt med tid för återhämtning mm?
Jag har inte skrivit något inlägg som handlar enbart om det (vad jag kan komma ihåg) men du kan använda sökfunktionen uppe i högra hörnet för att få upp inlägg där jag har skrivit om jobb.

Jag jobbade inte extra under termin 1 utan fokuserade då på att komma in i de nya rutinerna med plugget. Under hela termin 2 och 3 har jag dock jobbat minst varannan helg och ibland någon eftermiddag/kväll i veckan. Jag skulle säga att om man är bra på att planera så fixar man det utan problem. Dock får man ju såklart mindre tid för annat som att hänga med kompisar, träning osv.

Hur är det att plugga till sjuksköterska om man har barn?

Vi har flera i klassen som har barn och för dem verkar det fungera väldigt bra! Det finns en annan tjej som har bloggat och pluggar till sjuksköterska (dock på distans) och hon har skrivit mycket om hur det är att kombinera studier med barn. Du hittar hennes blogg här:

http://blog.ki.se/kistudentenlinnea/

Jag undrade bara hur är tempot på en en utbildning som du pluggar på, är det ständigt ny information man ska lära sig eller är det ok tempo. Vilket år började du att studera?

Jag skulle säga att det är ett ganska högt tempo. Men så är det nog på de flesta högskoleutbildningar. Det är ingen ”lätt” utbildning utan det är mycket att lära sig men har man bra studieteknik och är motiverad så är det inget problem. Sen så varierar det väldigt mycket beroende på vilken kurs man läser, vissa är ganska lugna och på vissa är det mycket högre tempo.

Jag började år 2017 när jag var 22 men det är väldigt blandat med åldrar i klassen. Vissa är vuxna och vissa kommer direkt från gymnasiet. Jag tror dock att det är en utbildning och ett yrke där det är bra att ha lite livserfarenhet, man lär sig väldigt mycket av att åka ut och resa eller prova på olika jobb så känn ingen stress med att börja plugga!

Hur ser du på framtiden med jobbmöjligheter och utvecklingsmöjligheter?

Gällande jobbmöjligheter så är det inga problem att få jobb med tanke på vilken brist det är på sjuksköterskor idag. Det finns även väldigt många olika områden att jobba inom vilket du kommer få lära dig mer om under utbildningen. Utvecklingsmöjligheter finns det också gott om, du kan vidareutbilda dig till specialistsjuksköterska inom många olika områden, du kan forska, jobba för läkemedelsföretag m.m. Du kan dessutom alltid jobba dig upp och få mer ansvar eller bli chef för den avdelning du jobbar på.

Vad måste man ha läst på gymnasiet för att komma in på sjuksköterskeprogrammet? 

Det som krävs är grundläggande behörighet samt matte 2, naturkunskap 2 och samhällskunskap 1.  Vet du om din gymnasieutbildning var högskoleförberedande eller var det en yrkesutbildning?

Här kan du läsa mer om vad grundläggande behörighet innebär: https://www.antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/Behorighet/

Om det är någon kurs du saknar för den behörighet som krävs så kan du alltid läsa den/dom på komvux. Jag hade till exempel inte läst naturkunskap 2 och läste den därför på komvux innan jag började plugga till sjuksköterska.

Hur mycket är det av VFU och VIL? Var brukar detta kunna vara?
Vi har ungefär mellan 5-10 veckors VFU per termin. Man får inte välja själv vart man ska vara utan blir placerad på olika platser som skolan fått via landstinget. Första terminen är man bara en vecka på ett sjukhus för att få prova på, termin 2 är man på ett vård- och omsorgsboende någonstans i Stockholm, termin 3 på sjukhus (Karolinska eller Södersjukhuset), termin 4 på vårdcentral, barnsjukvård och psykiatri. Termin 5 och 6 har jag inte haft än så de har jag inte stenkoll på. Men vart man kan bli placerad varierar alltså beroende på vilken VFU det är, om det är på sjukhus eller inom primärvård osv. Räkna med att kunna hamna inom hela Stockholm, men skolan brukar försöka placera en utifrån vart man bor så att alla ska få en någorlunda bra resväg.

Skulle du säga att det är en annan inriktning jämfört med andra sjuksköterskeprogram i Stockholm?
Jag skulle säga att alla sjuksköterskeprogram i Stockholm har lite olika inriktning. Jag vet att till exempel Röda Korset har mycket fokus på global hälsa, Ersta har väldigt mycket etik och vi på KI läser lite extra om forskning. Dock är såklart alla utbildningar likvärdiga men de har lite olika stort fokus på olika saker. Om du är osäker på vilken skola du ska välja så kan du alltid besöka skolan för att få en känsla av hur det är där. På KI kan du även ”skugga en student” under en dag och få följa med någon som pluggar till sjuksköterska. 

Jag ser på utbildningsplanen att det är omvårdnad, medicin, folkhälsovetenskap, samhälls-och beteendevetenskap. Var hittar man medicinsk kirurgi, gynekologi och pediatrik?
Under grundutbildningen till sjuksköterska så läser man inte så mycket medicinsk kirurgi, gynekologi och pediatrik. Detta ingår såklart lite i vissa andra kurser vi läser då man under alla kurser lär sig även om kvinnors och barns hälsa, men det är inga specifika kurser inom just dessa områden. I termin 5 har vi dock en valfri kurs där man kan fördjupa sig inom något område man finner extra intressant, till exempel barnsjukvård.

Förutom VFU och VIL, jag tänker de vanliga studierna, sker de på några andra platser än Solna/Huddinge?
De vanliga studierna sker nästan bara i Huddinge (Flemingsberg). Vi har en kurs i Solna nu i termin 4 men det är den första vi har där, annars har allt varit i Flemingsberg. 

0 kommentarer

Relaterade inlägg