Frågor och svar

Hej på er! Jag fick ett mail med lite frågor och tänkte passa på att dela med mig av svaren då jag märkt att ni är fler som undrar över samma saker. Har ni andra frågor eller önskemål på vad jag ska skriva om så får ni väldigt gärna maila mig på emma.asard@stud.ki.se

Tycker du att yrket som sjuksköterska är brett och innehåller variation? 
Jag har insett nu när jag börjat utbildningen att yrket som sjuksköterska är mycket bredare än vad jag först visste. Dels kan man jobba inom många olika vårdinstanser, till exempel sjukhus, vårdcentral, olika mottagningar, vårdhem, BUP osv. Sen så finns det även väldigt mycket olika arbeten inom tex. sjukhus, där arbetet kan se helt olika ut beroende på vilken avdelning man jobbar på. Det finns alltså extremt mycket möjligheter och det är även möjligt att vidareutbilda sig, forska, utbilda m.m.

Har ni mycket praktik, är det varje termin? 
Varje termin har vi mellan 5-11 veckor praktik, förutom första terminen då det är en vecka. Den här terminen hade vi 5 veckor på ett vård- och omsorgsboende. Här kan du se en terminsöversikt där du ser vilka kurser man läser varje termin samt hur mycket praktik man har.
https://pingpong.ki.se/public/pp/public_courses/course05933/published/1526991708484/resourceId/23551562/content/UploadedResources/Termins%C3%B6versikt%20Campus%20SSKU%20VT18%2017-06-28.pdf
Utbildningsplanen har dock ändrats lite men i den länken kan du se på ett ungefär hur varje termin är upplagd. Som du ser delas klassen också upp i två grupper (A & B) under vissa terminer och kurserna/praktiken kommer då under olika perioder beroende på vilken grupp man hamnar i.

Är det tenta efter varje delkurs eller har ni tenta på allt på slutet av terminen?
Vi har tenta under varje delkurs och examineras även genom seminarier, presentationer, inlämningar, praktiskt osv. Det är alltså inte en stor tenta på allt i slutet av terminen utan man examineras löpande.

Är det mycket plugg, eller lagom med plugg?
Jag tycker att det är lagom mycket plugg. Man hinner absolut med att jobba extra och umgås med kompisar om man planerar sin tid bra. Vissa kurser är självklart mer krävande än andra och man måste lägga ned mer tid, men jag tycker inte att det är för mycket.

Trivs du med utbildningen? 
Jag trivs väldigt bra med utbildningen. Jag läste en annan utbildning innan och är super glad över att jag bytte! Jag känner verkligen att jag kommit in i det och trivs både med själva utbildningen, skolan och klassen.

Hur är studentlivet och medicinska föreningen? 
Studentlivet och MF är över förväntan! Om man väljer att engagera sig och vill vara med på aktiviteter så finns det absolut. Det är kanske inte lika stort som på andra universitet, men det är ju upp till studenterna att bygga upp detta vilket jag verkligen upplever att många jobbar hårt med. Ju fler som engagerar sig ju bättre blir studentlivet, så man måste ju som student ta ansvar i att förbättra och utveckla studentlivet. Jag har valt att engagera mig genom att sitta med i styrelsen för sjuksköterskeföreningen på KI vilket jag är väldigt glad över. Man lär både känna personer i klassen, från andra terminer och från helt andra program vilket är så roligt 🙂

0 kommentarer

Relaterade inlägg