Global hälsa i Tanzania – schema vecka 1

I januari var jag på två veckors fältstudier i Tanzania via en valbar kurs här på KI som heter Global Hälsa, ni kan läsa mer om kursen HÄR. Kursen startades för länge sen av Hans Rosling och hans pedagogik och sätt att lära ut lever verkligen kvar i kursen. Det är utan tvekan den bästa kursen jag läst på KI och jag rekommenderar ALLA att söka den! Jag har tidigare skrivit några inlägg om hur det var i Tanzania som ni kan hitta HÄR.

Jag kommer tyvärr inte hinna skriva detaljerat om allt vi var med om i Tanzania utan jag hoppas att alla ni får tillfälle att själva läsa kursen och uppleva det jag fick göra. Här kommer dock en kort presentation om vad vi fick göra under de två veckorna:

Vecka 1 – Mlandizi

Måndag – Föreläsning om hälso- och sjukvårdssystemet och samhällsstrukturen i Tanzania samt olika hälsodeterminanter som påverkar hälsan och sjukdomar i Tanzania. Dessa hölls på sjukhuset i den lilla byn Mlanzidi där vi var första veckan och det jag främst kommer ihåg var att alla som jobbade på sjukhuset var så trevliga och välkomnande men också att det var sååå otroligt varmt så man knappt visste vad man skulle ta sig till.
På eftermiddagen hade vi en kort promenad i Mlandizi för att få se hur staden, bostäderna osv. såg ut för att få en bättre förståelse för samhället och de problem som befolkningen kan ställas inför. Till exempel hade inte alla bostäder rinnande vatten vilket gör att hygien och sanitet blir stora problem.

Prislista på sjukhuset

Tisdag – Förmiddag: Vi var på sjukhuset igen och fick vara med på ronder på avdelningarna. Avdelningarna var små rum med 8-10 sängar i varje rum där patienterna låg. Vi delades in i två grupper och min grupp fick vara med och se ett kejsarsnitt!!! Bland det häftigaste jag varit med om.
Eftermiddag: Vi besökte ett barnhem som drevs av en kvinna från Kanada. På barnhemmet bodde 33 barn som varit med om olika trauman och problem i sin uppväxt. Har skrivit mer om besöket på barnhemmet här.

Onsdag – Besök på ”dispensaries” vilket är vår motsvarighet till vårdcentraler. Alltså mindre mottagningar som ligger ute i byarna. De kunde dock göra otroligt mycket där på plats, bland annat ta och analysera vissa prover, lägga om sår, de hade en sorts BVC med vaccinationer och kontroller av barn samt ett rum för förlossningar!! Alltså ett litet rum med en brits dit mödrar kom för att föda. Helt otroligt och såna kontraster mot hur det ser ut här i Sverige. I Tanzania jobbar de mycket med att förlossningar ska ske med hjälp av sjukvårdspersonal då många kvinnor föder barn i hemmet. Tanzania har ganska hög mödra- och barnadödlighet och detta är därför så viktigt och jag beundrar verkligen all personal och alla kvinnor som föder barn utan alla hjälpmedel och läkemedel vi har här i Sverige.
Vi fick också sitta ned och prata med en kvinna som jobbade med att gå hem till folk för att hjälpa dem med sjukvård i hemmet. Hon var också helt fantastisk och jobbade mycket med personer som var drabbade av sjukdomar som i Tanzania fortfarande är väldigt stigmatiserade, bland annat hiv/aids och liknande. Personer som är smittade av sjukdomar det fortfarande finns mycket stigma kring tenderar att hålla sig hemma och inte uppsöka sjukvården och därför försöker sjukvårdspersonal istället uppsöka dessa personer. Hon gick även hem till kvinnor som skulle föda barn och hjälpte till med detta. Hon promenerade överallt då tillgång till bil, cykel eller andra transportmedel inte fanns. Det var så otroligt häftigt och fint att få träffa henne.

Dispensarie

Förlossningssalen

Torsdag – Vi fick vara med på olika avdelningar och mottagningar på sjukhuset och se hur de fungerade, bland annat hade de sjuksköterskor som vägde, mätte och vaccinerade barn, samtalsgrupper för mammor och pappor som väntade barn, testning för hiv, sjukhusplatser för personer med olika infektioner, tex. malaria och massor med annat. Det var än en gång så imponerande att se hur mycket de kunde göra och hur många patienter de kunde ta hand om med de små resurserna de hade.
På eftermiddagen besökte vi familjer som bodde i byn. Dessa familjer hade barn som var undernärda och vi köpte med oss massor med mat till dem. Vi fick se hur de bodde och fick möjlighet att via en tolk prata med dem om deras familje- och livssituation. Otroligt lärorik och väldigt fint att vi blev inbjudna i deras hem. Kändes dock väldigt tungt att gå där ifrån då man så gärna vill hjälpa till mer än vad man kan. Familjen vi besökte bodde inte alls långt ifrån vårt hotell vilket kändes lite konstigt, man insåg hur otroligt priviligerad man är och vilken tur man har som är uppväxt i ett land som Sverige. Det här fick mig verkligen att inse hur extremt tacksam jag är inför det liv jag har.

Bostadshus

Fredag – Besök hos ”traditional healers”. Det här var så häftigt!! Alltså wow. I många länder i världen går folk till ”traditional healers” istället för till den vanliga sjukvården. En traditional healer är en person som inte har någon akademisk sjukvårdsutbildning utan vanligtvis går kunskapen i arv från familjemedlemmar eller andra personer som också jobbat som healers. De använder sig ofta av olika sorters örter för att behandla olika tillstånd och den healer som vi besökte berättade att det är andar som berättar för honom vilken ört eller behandling han ska använda i varje situation. Det är väldigt vanligt att patienter besöker traditional healers innan de uppsöker den traditionella sjukvården vilket gör att den behandling som den traditionella sjukvården kan ge blir försenad och sjukdomsförloppet har gått längre än nödvändigt. Det blir såklart en svår situation och ett enormt dilemma, men det var väldigt intressant att få en inblick i hur den här delen av sjukvården i Tanzania fungerar.

Hos ”traditional healer”