Instuderingstips

Hej igen!

För några veckor sen fick jag ett mail med en fråga om instuderingstips. Inlägget har legat halvklart som ett utkast här sen dess då min inspiration inte riktigt varit på topp, men nu har jag samlat mina bästa tips! (Kan inte säga att jag alltid följer allt själv, ofta vet man precis hur man borde göra men det är svårare att faktiskt göra det.)

Hur man borde göra inför en kurs:

– Läs igenom kursplanen som ni hittar på programwebbsidan (finns länkad på KIs hemsida).

– Kolla igenom schemat och lägg upp en plan för när du ska plugga, när du kan unna dig några lediga dagar, om du hinner jobba extra m.m.

– Köp/låna kurslitteratur. Ofta finns det många böcker som rekommenderas men det brukar räcka med en eller några få, resten kan man låna eller strunta i.

 

Hur jag (och de flesta andra) gör inför en kurs:

– Läser inte igenom kursplanen utan låter första föreläsningen bli en liten överraskning. Det är mer spännande så!

– Lägger inte upp en plan för hur jag ska plugga utan är ledig så mycket som möjligt fram tills sista dagarna innan tentan då man pluggar i panik.

– Varken köper eller lånar kurslitteratur. Man klarar sig väldigt bra (och billigt!) på föreläsningarna och anteckningar från dessa. Det är ju dock självklart en smaksak, många lär sig bättre av att läsa sig till information och vissa lär sig bättre av att lyssna.

 

Hur man borde göra under en kurs:

– Gå på alla föreläsningar och seminarium, även de som inte är obligatoriska.

– Förbereda sig inför föreläsningarna med hjälp av kurslitteraturen.

– Ta anteckningar under föreläsningarna och använda dessa för att svara på de lärandemål man får vid kursstart.

– Hitta några i klassen att plugga med som du funkar bra med och som pluggar på samma sätt som du gör.

– Plugga inte hela tiden, se till att kunna vara ledig på kvällar och helger. Att sova ordentligt, träna regelbundet och ha tid för fritid är nog mina bästa tips!

 

Hur jag gör under en kurs:

– Går faktiskt på alla föreläsningar och seminarium, för mig är det bästa sättet att lära mig på (och jag slipper köpa kurslitteratur).

– Förbereder mig dock sällan inför föreläsningarna, men är desto bättre på att anteckna under föreläsningarna! Älskar att ha strukturerade anteckningar där jag vet att jag har skrivit ned det mesta jag behöver kunna inför tentan. (Resulterar dock ibland i dokument som är typ +50 sidor långa och jag ändå aldrig läser.)

– Har världens bästa pluggkompisar som även blivit några av mina bästa vänner. Universitetet är bra på fler sätt än bara för att få en utbildning.

– Är väldigt duktig på att inte plugga hela tiden. Lite för duktig nästan. Lever 100% efter mitt egna tips om att inte plugga på kvällar och helger, men skulle behöva byta ut några timmar av Greys Anatomy varje dag till pluggtimmar istället. (Men Greys Anatomy är näästan som att plugga..)

 

Summa summarum så finns det väldigt mycket man kan säga att man borde göra, eller inte borde göra för den delen. Men faktum är att alla är väldigt olika, alla har olika lätt för att lära sig och alla lär sig på olika sätt. Det är nog det viktigaste att komma ihåg.

Försök hitta ditt eget sätt att plugga. Det som funkar för någon annan kommer troligtvis inte att funka för dig. Jämför dig inte med andra i din klass utan kom ihåg att alla har olika förutsättningar och förkunskaper.

Låt det ta tid också. Det tar tid att komma in i nya rutiner. Prova dig fram under första terminen, köp/ kurslitteratur och se om du har användning för den, prova att anteckna för hand och på dator för att se vad som passar dig bäst. Låt det växa fram och stressa inte så mycket. Det värsta som kan hända är att du inte klarar en tenta, men då har du iallafall lärt dig vilket sätt som inte funkar för dig 🙂

 

0 kommentarer

Relaterade inlägg