KUA/KUM praktik #proffsutbyte

KUA – Klinisk Utbildningsavdelning
KUM – Klinisk Utbildningsmottagning

Just nu har jag praktik på en KUA avdelning vilket innebär att avdelningen drivs av studenter, dock självklart med stöd av handledare. Vi är sjuksköterskestudenter, läkarstudenter, fysioterapeutstudenter och arbetsterapeutstudenter som arbetar i team. Poängen med den här praktikperioden är just att arbeta interprofessionellt och att samarbeta i team för att hjälpa patienten så bra som möjligt. Alla lärandemål fokuserar därför kring dessa och vi har samma lärandemål oavsett vilken profession vi tillhör.

Praktiken pågår i två veckor och jag är placerad på en ortopedisk avdelning med elektiva operationer, vilket betyder att det är inplanerade operationer. Det är många patienter som gör en höft- eller knäplastik och får en protes, men vi har även haft patienter som opererat arm, axel, rygg, hälsena m.m.

Det är super intressant att få arbeta så nära andra studenter och ta del av deras arbetsuppgifter och jag tror att det är extra bra inför framtiden då vi börjar jobba ”på riktigt”. Det är lätt hänt att man fastnar i sina egna arbetsuppgifter och lägger stort fokus på det, och då ibland glömmer bort vilka andra professioner man har runt omkring sig som också jobbar med patienten. Detta har verkligen blivit tydligt under dom här veckorna, de flesta dagar har temaarbetet fungerat super bra men ibland tappar man fokus, blir stressad, fokuserar alldeles för mycket på sitt eget arbete och glömmer bort målet – att jobba i team.

Jag återkommer med ett inlägg om hur en typisk dag ser ut på en KUA avdelning, håll utkik!

5 kommentarer

Relaterade inlägg