KUA/KUM praktik #proffsutbyte

KUA – Klinisk Utbildningsavdelning
KUM – Klinisk Utbildningsmottagning

Just nu har jag praktik på en KUA avdelning vilket innebär att avdelningen drivs av studenter, dock självklart med stöd av handledare. Vi är sjuksköterskestudenter, läkarstudenter, fysioterapeutstudenter och arbetsterapeutstudenter som arbetar i team. Poängen med den här praktikperioden är just att arbeta interprofessionellt och att samarbeta i team för att hjälpa patienten så bra som möjligt. Alla lärandemål fokuserar därför kring dessa och vi har samma lärandemål oavsett vilken profession vi tillhör.

Praktiken pågår i två veckor och jag är placerad på en ortopedisk avdelning med elektiva operationer, vilket betyder att det är inplanerade operationer. Det är många patienter som gör en höft- eller knäplastik och får en protes, men vi har även haft patienter som opererat arm, axel, rygg, hälsena m.m.

Det är super intressant att få arbeta så nära andra studenter och ta del av deras arbetsuppgifter och jag tror att det är extra bra inför framtiden då vi börjar jobba ”på riktigt”. Det är lätt hänt att man fastnar i sina egna arbetsuppgifter och lägger stort fokus på det, och då ibland glömmer bort vilka andra professioner man har runt omkring sig som också jobbar med patienten. Detta har verkligen blivit tydligt under dom här veckorna, de flesta dagar har temaarbetet fungerat super bra men ibland tappar man fokus, blir stressad, fokuserar alldeles för mycket på sitt eget arbete och glömmer bort målet – att jobba i team.

Jag återkommer med ett inlägg om hur en typisk dag ser ut på en KUA avdelning, håll utkik!

5 kommentarer

Dagpass på KUA #proffsutbyte | KI-studenten Emma

Dagpass på KUA #proffsutbyte | KI-studenten Emma

[…] när vi har praktik på en KUA avdelning så gör vi allt arbete tillsammans i teamet (läs det här inlägget där jag skrivit om vad en KUA avdelning är) och alla i teamet jobbar därför mellan 07:00 […]

Johanna

Johanna

Hej Emma, jag läser själv ssk på KI just nu (T2) och tycker det är väldigt kul att läsa din blogg o se vad som händer under de olika terminerna. :) Har två frågor: Vilket moment har du tyckt varit svårast och upplevde du tentan i grundläggande hygien, mikrobiologi och immunologi svår? Tycker det är så himla mkt på två veckor att försöka lära sig...

Emma

Emma

Hej Johanna, Vad roligt! Jag tyckte att det var ganska intensivt i termin 3 med tentor i patofysiologi, farmakologi, mikrobiologi och läkemedelsberäkning som kom direkt efter varandra. Men lägger man ner tillräckligt med tid på det så är det inga problem! Jag kommer inte ihåg exakt hur den tentan var utformad men jag kommer ihåg att jag tyckte det var svårt att lära sig och förstå allting, det gör jag fortfarande inte riktigt utan önskar att jag hade lagt mer tid på att plugga ännu mer till den tentan. Men kom ihåg att man bara kan göra så gott man kan och klarar man sig inte så får man plugga lite till så klarar man den nästa gång :) Lycka till!!

Relaterade inlägg