Laboration

Idag stod det laboration på schemat. Klassen delades in i tre grupper med ca. 40 personer i varje grupp och min grupp hade idag mellan 9.00-11.30. Skön fredag med andra ord!

Laborationen handlade om hygien, smittspridning och mikrobiologisk provtagning. Laborationen hölls i ett laboratorium inne på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge och vi fick bland annat ta svalgprov på varandra och odla bakterier, kolla på bakterier i mikroskop och undersöka via hur många personer bakterier kan spridas.

Vi gick igenom en hel del olika bakterier och kollade bland annat på hur de såg ut, vilka sjukdomar och symptom de kunde ge och hur de luktade. De luktade inte blommor kan jag säga! (Trots att läraren sa att hon tyckte en av dem luktade lussebullar och en av dem luktade blommor/nyklippt gräs?! Vi hade iallafall svårt att känna de dofterna..)

Vi ska tillbaks på tisdag för att få kolla på bakterieodlingarna vi tog i varandras svalg. Vi gjorde som sagt även ett spridningstest där en person fick bakterier på tummen, lade den mot en odlingsplatta, nuddade nästa persons tumme som fick lägga den mot en platta osv. På detta sätt fortsatte vi genom 20 personer, för att se via hur många personer bakterierna kunde spridas. Även resultatet på detta får vi på tisdag.

Här kommer lite bilder från laborationen!

Laborationskompendiet med alla regler och instruktioner

Odlingsplattorna (agarplattor)

Kikar på bakterier

Fina klasskamrater (och underbara kompisar) taggade på att laborera

0 kommentarer

Relaterade inlägg