Läkemedelsberäkning

Läkemedelsberäkning har varit ett hett ämne när det kommer till frågor jag fått från er. Många är nervösa och oroliga och det går mycket rykten kring att läkemedelsberäkningen är väldigt svår. Man måste få alla rätt för att klara tentorna i läkemedelsberäkning vilket ju är väldigt logiskt – det är självklart att vi måste vara säkra på vår sak när vi ska ge läkemedel till patienter. Jag kuggade första testan i läkemedelsberäkning med 0,5 poäng och fick därför göra om den. Såklart väldigt irriterande men helt rätt – man kan inte göra slarvfel när det kommer till läkemedelsberäkning. Efter den första tentan har vi haft flera tentor i läkemedelsberäkning och nu känner jag verkligen att det satt sig.

Här kommer mina tips för dig som lära dig läkemedelsberäkning:

  • Repetera vanlig plus, minus, gånger och delat. Det är bara detta som läkemedelsberäkning består av. Kan du detta så kan du allt.
  • Lär dig hur du omvandlar mellan olika enheter och vad de olika talen innebär. Till exempel: centi = hundra, milli = tusen, osv. Kan man detta blir det mycket enklare att omvandla mellan olika tal vilket man behöver kunna.
  • Räkna, räkna, räkna. Det bästa tipset är egentligen att räkna mycket och göra många tal. Det är då det verkligen sätter sig.
  • Ha inte panik. Det är inte så svårt. Det är egentligen väldigt grundläggande matte som du lärde dig tidigt i grundskolan, du måste bara repetera.
  • Se till att du förstår varför man räknar och gör som man gör. Jag upplever att det blir väldigt mycket enklare när man känner att allt faller på plats och man förstår varför man räknar på ett visst sätt och vad alla siffror innebär.
  • På KI får vi använda miniräknare, men öva även på huvudräkning. Det är inte alltid man har en miniräknare tillgänglig när man står inne hos patienten och ska räkna ut dropptakt…

Stort lycka till för alla er som har detta framför er! Ni kommer fixa det, även om det känns som en uppförsbacke just nu!

0 kommentarer

Relaterade inlägg