Läkemedelsberäkning

Hej igen!

Trots att vi går in på fjärde veckan av den här terminen nu så har jag fortfarande inte riktigt kommit in i det än. Fattar inte riktigt vad vi håller på med men förhoppningsvis sätter det sig innan tentan iallafall. Vi läser just nu patologi, vilket är läran om olika sjukdomar. Vi ska lära oss vad som händer i kroppen vid olika sjukdomstillstånd men också vad som händer inne i cellerna (ja det är avancerat).

Första veckan på kursen läste vi iallafall läkemedelsberäkning och det fastnade desto mer. Det var mycket räkna och tänka men ganska logiskt när man väl förstår det. Kort sagt så går det ut på hur mycket av ett visst läkemedel en patient ska ha utifrån en viss ordination. Man ska då kunna räkna på dos, styrka och mängd. Man ska även kunna späda läkemedel om man har ett läkemedel med en viss styrka men patienten är ordinerad en svagare styrka.

Det finns formler för allt och mycket är som sagt logiskt när man förstår vad det är man gör och varför, men det var en rivstart efter ett långt sommarlov. Vi har dock inte haft någon tenta på momentet ännu utan det blir först efter praktiken, så att vi ska ha möjlighet att öva på läkemedelsberäkning i verkligheten också. Vi får se om allt sitter kvar då, det känns tveksamt med tanke på hur mycket ny information som ska tryckas in i hjärnan innan dess, men det ska nog gå på något sätt 🙂

 

0 kommentarer

Relaterade inlägg