Människokroppen är så häftig!!

Ibland slår det mig hur häftig människokroppen är. Jag är så glad över att ha läst anatomi och fysiologi och kommer ibland på mig själv med att sitta och tänka på olika saker som händer i kroppen. Under tiden vi läste anatomikursen var jag i exstas nästan hela tiden, min sambo och min familj blev nästan galna då det var det enda jag pratade om.
”Vet ni hur nervsystemet fungerar?!”
”Det är helt sjukt att vi har reflexer, fattar ni att vi kan göra saker utan att veta om det?”
”Fattar ni hur obehagligt det är att vår hjärna är smartare än vad vi själva är, att den styr sig själv och oss och vi inte kan påverka det?”
”Vet ni hur man andas?” 

Sånt här har jag aldrig tänkt på innan, mest för att jag inte har kunnat något om det. När vi andas till exempel, jag har bara tänkt att man andas in, och andas ut. Typ att man suger in luft och blåser ut den. Så funkar det dock inte. Det som händer är att diafragman (en muskel som sitter under lungorna, i brösthålan) spänner sig. När den spänner sig så drar den med sig lungorna, vilket gör att lungornas volym ökar. När volymen i lungorna ökar så förändras trycket i dem. Det blir då ett annat tryck i lungorna än vad det är i ”vanliga luften”. Detta gör att luften ”sugs” in i lungorna (typ som en dammsugare ja). Det är alltså egentligen inte vi själva som suger in luften, utan skillnaden i lufttrycket som uppstår. När diafragman sen slappnar av blir lungorna mindre och luften ”trycks” ut. Såå coolt, eller hur?!

Jag lovar inte att detta är förklarat 100% vetenskapligt korrekt, men detta är på ett ungefär så det går till. Inför tentan i anatomi är det däremot bättre om ni läser det som står i boken tror jag! 🙂

Bild lånad från https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Fil:Respiratory_system.svg

0 kommentarer