Medåkning i ambulansen

För några veckor sen fick jag möjlighet att göra bland det roligaste hittills under utbildningen – jag fick åka med en heldag i ambulansen!

Detta var tack vare min fantastiska handledare jag hade under VFUn på vårdcentralen. Hennes dotter jobbar på ambulansen och jag fick därför den stora äran att åka med under en dag. Jag har varit lite intresserad av ambulansen sen tidigare, men det har inte varit något jag verkligen verkligen vill jobba med. Jag tycker att akutsjukvård verkar vara väldigt roligt men det finns otroligt mycket annat som också verkar väldigt roligt. Men alltså nu hörrni – JAG SKA JOBBA PÅ AMBULANSEN!

Wow, vilket jobb. Någon gång i livet kommer jag utan tvekan att vilja jobba på ambulansen. Det var så häftigt, roligt, så mycket adrenalin, så bra. Under dagen så hämtade vi 4 patienter och körde in till olika sjukhus i Stockholm. 3 av larmen var prio 1 larm som vi åkte till med blåljus och sirener. Väl på plats var det så häftigt att se hur proffsiga sjuksköterskorna jag åkte med var. De tog verkligen kontroll över situationen, var lugna, hade ett tryggt bemötande mot både patienten och anhöriga och visste precis vad de skulle göra. Precis en sån sjuksköterska jag själv hade velat bli vårdad av om jag skulle behöva åka ambulans.

I termin 5 (vilket ju är ganska snart, helt sjukt?!) så läser vi en kurs i akutsjukvård. I den kursen ingår det 6 veckors VFU och vissa studenter får då ha sin praktik på ambulansen, jag hoppas verkligen att jag får göra det för det var så roligt och lärorikt.

Fördelar med ambulanssjukvård vs sjukhusvård:

  • En patient i taget – man kan därför ge den patienten och eventuella anhöriga all uppmärksamhet och fokus och slippa känna sig otillräcklig och önska att man kunde klona sig själv (vilket ibland är fallet på en vanlig vårdavdelning).
  • Patienter i alla åldrar – för mig som är en person med beslutsångest deluxe och vill jobba både med barn och äldre så är det här perfekt. På bara en dag hade vi patienter som var barn, unga vuxna och väldigt gamla.
  • Olika typer av sjukdomar, trauman och helt andra händelser – man kan få vara med om allt ifrån förlossningar till hjärtinfarkter  till benbrott till multisjuka äldre. Vissa situationer blir väldigt akuta medan vissa endast behöver transporteras mellan olika sjukhus.

Ambulans- och akutsjukvård är dock något som absolut inte lockar eller passar alla typer av människor, men om man lockas av detta så tycker jag absolut att man bör prova på det om man får möjlighet. Jag är väldigt glad och tacksam över att jag fick den här möjligheten och när jag fått lite arbetslivserfarenhet och jobbat några år så hittar ni mig nog i en ambulans någonstans, hoppas dock att vi slipper ses där 🙂

0 kommentarer

Relaterade inlägg