Mitt första blodprov!

Här om dagen fick jag ta mitt första riktiga blodprov. Som jag tidigare skrivit har vi övat på dockor på skolan för att kunna göra det på riktigt nu på praktiken, och i förrigår fick jag äntligen göra det.

Det var på en patient som visat symtom på en pågående infektion eller inflammation. Patienten hade en väldigt djup och rosslig hosta och hade feber och var allmänt hängig och åt dåligt. Under ronden med läkaren så bestämdes det att vi skulle ta ett CRP-prov. CRP är ett protein i blodet och provet kan användas för att mäta om man har en pågående infektion eller inflammation. Ofta tas denna typ av prov kapillärt genom ett stick i fingret, men det kan även tas venöst till exempel i armvecket.

I detta fall skulle vi ta ett venöst blodprov och skicka iväg det till laboratoriet på Karolinska Sjukhuset. Klockan var ungefär 09:40 och klockan 10:00 hämtas proverna för dagen. Det var alltså lite bråttom om vi skulle hinna få med provet vid dagens leverans och då få svar redan samma dag vilket vi självklart ville.

Jag och min handledare gick in till patienten och berättade vad vi skulle göra. Sen fick jag ta blodprovet och klarade det på första försöket! Ni förstår inte lyckan man känner när det kommer blod i provröret och man vet att man träffat rätt – sån glädje!

Nu hoppas jag på att jag får möjlighet till ännu fler blodprov och andra medicintekniska moment (det är så roligt och spruträdslan verkar vara som bortblåst!?)

1 kommentarer

Relaterade inlägg