Praktik i Tanzania – del 3

7/1-2020

”Vi åkte till samma sjukhus som vi var på igår och gruppen delades upp på två. Min grupp dick gå till förlossning och BB som var ett rum med 8 st sängplatser. Läkaren och sjuksköterskorna gick runt till alla patienter och berättade för oss varför dom var där. En kvinna hade precis gjort ett kejsarsnitt, en hade gått över tiden 2 veckor och skulle göra ett kejsarsnitt senare samma dag. En av kvinnorna var i 4e månaden och hade feber och mådde dåligt, hon fick sen veta att hon hade fått malaria..

Efter att ha väntat i någon timme fick vi vara med och se ett kejsarsnitt! Det var så häftigt!! Vi fick sätta på oss andra kläder och sterila skydd för mun och hår. Det fanns inte skor till alla så vissa av oss fick stå barfota. Allt gick så snabbt och läkaren var super duktig. Det var så fint att se bebisen plockas ut och börja skrika. Proceduren var tydligen väldigt lik hur det går till i Sverige. Den största skillnaden var nog omvigningen, hur det såg ut i rummet och så. Jag tror också att vi i Sverige använder mycket mer engångsmaterial, medan de på de här sjukhuset hade material som de kunde återanvända.

Efter lunchen åkte vi till ett barnhem som drevs av en kvinna från Kanada. Hon var helt fantastisk! Det bodde 33 st barn där som alla hade varit med om jobbiga saker under sin uppväxt. Barnhemmet var super fint med stora lokaler och världens utsikt. De hade precis byggt en egen skola där både barn från barnhemmet och övriga byn gick så att alla skulle känna sig inkluderade.”

8/1-2020

”Idag var vi på ett Dispensary, vilket kan liknas med våra vårdcentraler. Dom utförde bla. vaccinationer, olika typer av laboratorieprover och hade också ett rum för förlossningar. Vi fick också träffa en kvinna som jobbade med att gå hem till folk som behöver vård i hemmet, bla. patienter med HIV som inte ville gå till Dispensaryt då det fortfarande är så pass stigmatiserat att de inte vill att någon annan ska få veta att de är sjuka. Efter lunch var vi lediga och fick gå runt lite på byn. Man får dock inte gå ut från hotellet ensam utan ska alltid gå i stora grupper. När vi tar oss till restaurangen och de olika ställena vi besöker tar vi alltid en buss som vi kommer ha under veckorna här.”

Toaletterna på ett dispensary i Tanzania