Praktik i Tanzania – del 4

Här kommer en fortsättning på vad vi gjorde när jag läste Global Hälsa i Tanzania. Ni hittar dom tidigare inläggen under kategorin ”Global Hälsa / Tanzania”.

Kursen gick ut på att lära sig mer om folkhälsa, global hälsa och vilka faktorer som påverkar hälso- och sjukvården i ett land. Vi studenter fick därför inte göra så mycket praktiskt under tiden i Tanzania då detta inte var tanken med kursen. Vi fick istället besöka sjukhus, vårdcentraler, barnhem, familjer och annat för att få en bild av hur livet i Tanzania ser ut och hur detta påverkar invånarnas hälsa. Jag tycker att det var en super bra erfarenhet som jag alltid kommer att bära med mig både privat och i mitt arbete, och rekommenderar alla er som läser på KI att söka kursen!

En eftermiddag besökte vi ett barnhem såg låg strax utanför byn Mlandizi där vi bodde första veckan. Barnhemmet drevs av en helt fantastisk kvinna från Kanada som byggt upp barnhemmet från grunden. Det bodde ungefär 30 barn där som alla varit med om någon typ av trauma under uppväxten och hade föräldrar som inte själva kunde ta hand om dom. På barnhemmet hade de precis öppnat en skola där några av barnen gick, medan vissa barn gick i en annan skola en bit bort. Det är inte alla barn i Tanzania som får gå i skolan så det var så fint att få se vad personalen på barnhemmet och framförallt kvinnan som drev barnhemmet gjorde för dom här barnen. Extremt inspirerande och fint. Vi hade såklart med oss presenter till barnen, massor med olika leksaker, målarböcker, såpbubblor, bollar, pennor, kritor och liknande vilket var väldigt uppskattat.