Subkutan injektion

En av de sakerna vi fått träna på inför praktiken är att ge en subkutan injektion. Detta ska vi även examineras på.

En subkutan injektion är en injektion som ges i underhuden / underhudsfettet. Vissa läkemedel administreras snabbare eller bättre denna väg och det är därför man ibland använder detta tillvägagångssätt.

En subkutan injektion kan ges på flera ställen på kroppen, till exempel magen, rumpan, höften och låret. Injektionen kan dock inte ges vart som helst på dessa ställen utan man måste vara försiktig då det går flera stora blodkärl och nerver här. Det finns därför speciella riktlinjer för exakt vart man får ge injektionen.

Vi har fått öva på att ge subkutana injektioner på KTC på skolan. KTC är som sagt ett kliniskt träningscentrum på sjukhuset där man får öva på olika medicintekniska moment på dockor. Utöver att öva på att ge själva injektionen har vi fått mycket instruktioner och övning på säkerhet och hygien. Att trippelkolla att det är rätt patient, rätt läkemedel osv. är otroligt viktigt och även detta examineras vi på.

Vi får se om jag får möjlighet att ge någon injektion nu under praktiken. På vård- och omsorgsboenden ges inte så mycket injektioner och des tas inte heller särskilt mycket blodprov, men om tillfälle ges skulle jag gärna prova det. Om inte så blir det säkert tillfälle under senare praktikperioder.

Examinationen är iallafall nästa torsdag, fram tills dess ska jag se till att gå igenom mina anteckningar och se på de instruktionsfilmer som finns. Börjar bli nervös men förhoppningsvis går det bra! (Spruträdslan börjar också lägga sig lite, återkommer om detta i ett annat inlägg!)

0 kommentarer

Relaterade inlägg