Upplägget under första terminen

Hej på er!

Jag tänkte att jag ska gå igenom upplägget för första terminen på sjuksköterskeprogrammet på KI. Jag har ju läst nästan en hel termin nu (vilket är helt sjukt) så jag tänkte ge er en liten sammanfattning över hur det ser ut.

Terminen börjar med välkomstdag och registrering (detta tänkte jag berätta mer om i ett separat inlägg).
Den första kursen vi läser heter ”Sjuksköterskans profession och omvårdnad som vetenskap” och är 16,5 hp. Precis som det låter så går kursen ut på att få en överblick om sjuksköterskeyrket. Vi har dessutom lärt oss om olika omvårdnadsteorier, hur man som sjuksköterska ska bemöta en patient och hur man kan sätta sig in i patientens värld.
Kursen har även omfattat en del forskningsmetodik (vilket är en väldigt central del i hela utbildningen på KI) och hygien inom vården.

Efter att ha läst omvårdnadskursen i 6 veckor så blev det ett uppehåll i den kursen. Även detta beror på att tidigare studenter tyckt att man behöver en paus i kursen för att få variera med något mer teoretiskt vilket då blev anatomi. Även detta var helt rätt – det var skönt att få ett litet uppehåll i den första kursen då den var lite svår att greppa till en början.

6 veckor in i programmet hade vi en veckas fältstudier/VFU (verksamhetsförlagd utbildning). Det var enligt mig så roligt och extremt bra att få en inblick i yrket så pass tidigt i utbildningen. Då jag inte arbetat inom vården alls tidigare så var det väldigt lärorikt och skönt att få en bekräftelse på att man trivs i miljön.
Jag tänkte att jag skriver ett separat inlägg även om fältstudieveckan då det finns otroligt mycket att berätta. Men för att sammanfatta – det var fantastiskt!

Direkt efter fältstudieveckan började kursen ”Anatomi och fysiologi” som är 13,5 hp. Det är denna kurs vi precis avslutat. Kursen har varit väldigt intensiv då vi under två månader gått igenom hela kroppens anatomi. Kursen har dock haft ett extremt bra upplägg – självstudiedagar har varvats med föreläsningar och frivilliga workshops. Det har varit en otroligt rolig kurs att läsa och den har verkligen gett mig en ännu större övertygelse om att jag valt rätt.

Nu sista veckorna på terminen tar vi upp omvårdnadskursen igen. Vi har några moment kvar, några seminarium och föreläsningar samt en hemtenta som ska lämnas in i mitten på januari. Så trots att man känner att man förtjänar julledigt NU så får vi kämpa i några dagar till – julloven man hade i grundskolan och på gymnasiet existerar inte på universitetet. Dock har vi ledigt i några dagar under mellandagarna och veckan efter nyårsafton så det ser jag fram emot extremt mycket just nu!

0 kommentarer

Relaterade inlägg