Vad är patofysiologi? Vad har vi lärt oss?

Som ni ser i rubriken tänkte jag berätta lite om vad det egentligen är jag har tjatat om här de senaste veckorna. Det har varit mycket prat om patofysiologi och tentan i det men inte lika mycket om vad det faktiskt är.

Under momentet patofysiologi har vi lärt oss om olika sjukdomar och hur de fungerar i kroppen. Vi började med en introduktion kring hur immunförsvaret fungerar, vad en infektion och en inflammation är, hur olika celler reagerar vid olika händelser m.m. Det här tycker jag var ganska svårt och krångligt och rekommenderar verkligen att man försöker förstå då det underlättar sen. Efter detta handlade det nämligen om cancer, vad en cancercell är, hur de kan utvecklas, hur man diagnosticerar cancer, delar in tumörer i stadier, behandlar cancer och så vidare.

Hela momentet har varit väldigt intensivt med flera nya sjukdomar varje föreläsning. Ofta följdes föreläsningarna av ett seminarium där några viktiga sjukdomar inom varje område togs upp, till exempel hjärtinfarkt och kärlkramp efter föreläsningen i hjärt- och kärlsjukdomar.

Utöver hjärt- och kärlsjukdomar har vi lärt oss om sjukdomar i buken (mage, tarm och lever), njurar, respirationsorganen, endokrina sjukdomar, ortopedi och neurologiska sjukdomar. Sammanlagt har det nog varit över 40 olika sjukdomar där man lär sig orsak, patofysiologi (vad som händer i kroppen), symtom, diagnos, behandling, prevention och eventuella komplikationer. Det har alltså varit ganska mastigt och mycket kunskap som ska in, men man har haft god nytta av kursen i anatomi och fysiologi från termin 1.

Trots att det varit intensivt har det faktiskt varit en väldigt rolig kurs. Speciellt nu i efterhand när stressen lagt sig och man inser hur mycket man lärt sig! 🙂

0 kommentarer

Relaterade inlägg