Vad ska man tänka på när man söker jobb? Del 1

Nu när sommaren närmar sig och vi är många som tar examen så är det också hög tid för att söka jobb om man inte redan gjort det. Att börja jobbet inom det yrke man studerat till känns både roligt och läskigt. Men mest ska det kännas roligt och det tycker jag verkligen att det gör!

Här är mina tips på vad som är viktigt att tänka på när man söker jobb:

  • Läge – vart arbetsplatsen ligger. Ibland kan det vara värt att pendla en bit för att jobba på en arbetsplats där man verkligen trivs. Att pendla flera timmar om dagen tar dock värdefull tid som man hade kunnat lägga på annat. Kolla därför upp hur du tar dig till arbetsplatsen, om det flera alternativa färdvägar om du åker kommunalt. Drömmen är ju att ha gång- eller cykelavstånd till jobbet och slippa åka kommunalt eller bil. Jag kommer ha ca. 20 minuter kommunalt eller 30 min att cykla, det känns lagom. För mig kändes det också viktigt (just nu iallafall) att sjukhuset ligger ganska centralt, jag vill inte åka ut från stan utan vill att min arbetsplats ska ha ett bra läge så att det är enkelt att hitta på saker innan eller efter jobbet om man vill det.
  • Ett sjukhus du trivs på. Om du väljer att jobba på sjukhus alltså, det finns ju massor med andra arbetsplatser man kan vara på. Men om du ska börja jobba på sjukhus är det viktigt att du trivs med själva sjukhuset. I Stockholm finns till exempel flera stora sjukhus och kan man välja tycker jag man ska välja det sjukhus som känns bäst. Jag har fått väldigt bra känsla på vissa sjukhus och på vissa sjukhus tycker jag att miljön känns väldigt kall och tråkig och skulle inte vilja jobba på ett sånt ställe.
  • Lön – såklart. Ingångslönen är självklart viktigt, det är den som sätter grunden för dig och om du går in med en låg ingångslön kan det ta flera år att få upp den i en högre nivå då löneutvecklingen inte är så brant som sjuksköterska. Däremot ska inte lönen avgöra allt. Jag har resonerat så att jag hellre jobbar på en arbetsplats där jag får en bra lön och trivs bra, än en arbetsplats där jag får en ännu bättre lön men trivs sämre.
  • Miljö – inne på arbetsplatsen. Man spenderar väldigt mycket tid inne på arbetsplatsen. En nyrenoverad, fräsch avdelning kan därför kännas mycket bättre att jobba på rent psykiskt. Att det är ljuts, finns fönster, ett stort och bra personalrum osv. tycker jag är viktigt.
  • Intro. Att du får ett tillräckligt långt intro och får gå med någon som är pedagogisk och kan lära dig det du måste kunna om arbetsplatsen och rutiner är super viktigt. Du ska inte behöva börja jobba själv efter bara några dagar utan borde få några veckor ordentlig introduktion på arbetsplatsen.

Del 2 av det här inlägget kommer upp imorgon så håll utkik!

2 kommentarer

Relaterade inlägg