Vad ska man tänka på när man söker jobb? Del 3

Jag har skrivit två tidigare inlägg om vad som är viktigt att tänka på när man söker jobb, du hittar del 1 HÄR och del 2 HÄR. Nedan kommer sista delen med tips om vad jag tycker är viktigt att tänka på:

  • Arbetstider. Vill du bara jobba dagtid måndag-fredag finns det massor med arbetsplatser där man jobbar dessa arbetstider även som sjuksköterska. På sjukhus arbetar man däremot i skift, ofta 7:00-15:30 eller 13:00-21:30. På vissa arbetsplatser är det även obligatoriskt att jobba natt, detta är ofta 21:00-07:00. Se till att kolla upp detta innan så att du kan ha ett schema som passar in i din livssituation.
  • Arbetsuppgifter. Det är viktigt att du trivs med arbetsuppgifterna, att du får göra sånt du tycker är kul. Fundera över vad du har tyckt varit roligast under utbildningen. Jag tycker att en av de roligaste sakerna med att jobba som sjuksköterska är att träffa så mycket olika människor och att faktiskt prata med patienter. Jag tycker också att det är roligt med olika medicintekniska moment. Vad tycker du är kul? Gillar du att jobba mycket social planering, gillar du att ha samma patienter hela tiden eller föredrar du att jobba mer akut där du inte vet vad som väntar?
  • Andra förmåner. På de flesta arbetsplatser får man friskvårdsbidrag, detta kan dock vara olika mycket på olika arbetsplatser. Jag vet också att man på vissa arbetsplatser tex. får massage en timme i månaden. Det finns säkert andra arbetsplatser som har andra förmåner också, kolla upp detta innan du börjar, det kanske är detta som är avgörande om du står och velar mellan två arbetsplatser.
  • Utvecklingsmöjligheter. Vad finns det för möjligheter för dig att utvecklas på din arbetsplats? Kan du i framtiden läsa till specialistsjuksköterska och få ett större ansvar? Kan du få ansvar över studenter, läkemedel eller något annat? Finns det en tydlig utvecklingstrappa som du kan följa? Det här tycker jag är super viktigt så att man inte står och stampar på samma plats år efter år. Här är vi alla dock olika, men det är viktigt att du ser över detta om du vill ha möjlighet att utvecklas på din arbetsplats.
  • Interna utbildningar. Får du tillgång till några interna utbildningar som kan gynna dig i ditt arbete? På vissa avdelningar har man arbetsuppgifter eller patienter som kräver specifik kunskap som man inte fått under grundutbildningen, detta kan man då få genom interna utbildningar på sin arbetsplats. Att arbetsplatsen erbjuder dig interna utbildningar är ett tecken på att de är måna om sin personal och att personalen har en hög kompetens vilket jag tycker är super viktigt.

Som ni ser är det en hel del att tänka på när man ska söka jobb. Som sjuksköterskor har vi en enorm lyx med enorma möjligheter att välja och vraka mellan olika arbetsplatser, därför tycker jag att det är extra viktigt att du faktiskt är medveten och intresserad av vad arbetsplatsen kan erbjuda dig som anställd. Du kan använda punkterna i dessa 3 inlägg till att skriva ned frågor som du kan ha med dig för att ställa till arbetsgivaren åå din intervju.

Lycka till i framtida jobbsökande och hoppas att tipsen varit till hjälp!

0 kommentarer

Relaterade inlägg