Vanliga frågor – Efter studierna

Hur ser du på framtiden med jobbmöjligheter och utvecklingsmöjligheter?

Gällande jobbmöjligheter så är det inga problem att få jobb med tanke på vilken brist det är på sjuksköterskor idag. Det finns även väldigt många olika områden att jobba inom vilket du kommer få lära dig mer om under utbildningen. Utvecklingsmöjligheter finns det också gott om, du kan vidareutbilda dig till specialistsjuksköterska inom många olika områden, du kan forska, jobba för läkemedelsföretag m.m. Du kan dessutom alltid jobba dig upp och få mer ansvar eller bli chef för den avdelning du jobbar på. Jag personligen tror att jag kommer vilja vidareutbilda mig i framtiden men är inte helt säker på inom vilket område. Därför kommer jag att börja med att jobba några år som allmänsjuksköterska.

Om jag studerar sjuksköterskeprogrammet, vilken examen får jag? Bachelor eller diplom?
Och om jag fortsätter och studerar barnmorskeprogrammet? Och hur behandlas mina examen då? I Sverige och utomlands?

När du läser till sjuksköterska så får du en sjuksköterskeexamen och en kandidatexamen. Om du läser vidare till barnmorska så får du en barnmorskeexamen och en magisterexamen. Vad detta motsvarar utomlands vet jag tyvärr inte.

Efter man är klar med sjuksköterska utbildning har man möjlighet att plugga vidare som en läkare eller inte?

Om man vill bli läkare så måste man läsa hela läkarprogrammet. Du kan alltså inte tillgodoräkna dig något från sjuksköterskeprogrammet. Även om man kan tro att yrkena är ganska lika så är det rätt stor skillnad på vad man gör. Sjuksköterskan är den som ansvarar för all omvårdnad av patienten. Läkaren är medicinskt ansvarig och ska ha koll på patientens medicinska utredning och behandling. Du kan läsa på Isabelles blogg om hur det är att plugga till läkare: https://blog.ki.se/kistudentenisabelle/
Mitt tips är att fundera på vad det är du egentligen vill jobba med och vilka ämnen det är som intresserar dig. Jag var lite sugen på att plugga till läkare innan jag började på sjuksköterskeprogrammet men kom underfund med att de naturvetenskapliga ämena inte tilltalar mig så mycket utan att jag föredrar den blandning av omvårdnad, medicin, etik, anatomi och patofysiologi som man läser på sjuksköterskeprogrammet.

0 kommentarer

Relaterade inlägg