Vanliga frågor – Jobba under utbildningen

Hinner man jobba extra under studietiden?
Jag jobbade inte extra under termin 1 utan fokuserade då på att komma in i de nya rutinerna med plugget. Under hela termin 2 och 3 har jag dock jobbat minst varannan helg och ibland någon eftermiddag/kväll i veckan. Jag skulle säga att om man är bra på att planera så fixar man det utan problem. Dock får man ju såklart mindre tid för annat som att hänga med kompisar, träning osv.

Vad kan jag som student kan söka för jobb inom vården efter termin 3?
De flesta sjukhus kräver att man läst minst 4 terminer av sjuksköterskeprogrammet för att få jobba som undersköterska, däremot finns det egentligen inget krav på detta så om det är någon avdelning eller inriktning du är extra intresserad av kan du alltid höra av dig direkt till dom och fråga.

Annars tror jag att det är väldigt bra och lärorikt att jobba på ett vård- och omsorgsboende eller ett stödboende.
Det viktigaste är dock att du söker dig till ett område som du tycker verka roligt, det tror jag att man får ut mest av! 🙂

Jo, jag undrar lite över hur en dag kan se ut? Hinner man jobba under veckorna?

Dagarna ser väldigt olika ut beroende på vilken kurs man läser. Eftersom att det är heltidsstudier så räknar de med att man behöver lägga ca. 8 timmar per dag. De flesta kurser har dock krävt mindre tid än då. Ofta är det ca. 3 dagar i veckan man är i skolan och har föreläsning eller seminarium. Man börjar oftast 9 som tidigast och slutar senast 16, men självklart finns det undantag. Ofta är man bara i skolan en halv dag, på förmiddagen eller eftermiddagen, och har tid för självstudier resten av dagen.

När man har praktik så är det 4 dagar per vecka och då ska man vara där en hel arbetsdag. Ofta är det antingen mellan 07-15 eller 14-21:30. Under dessa perioder blir det självklart svårt att jobba lika mycket. När man har vanlig skola så kan man absolut jobba lite mer. Det är dock svårt att säga exakt hur mycket då alla behöver olika mycket tid för att plugga hemma. Jag jobbar just nu varannan helg och någon kväll i veckan och tycker att det funkar bra.