Vanliga frågor – Jobbiga saker

Hur hanterar man att se någon som går bort?

Under första året på utbildningen såg jag en död person för första gången. Det var självklart jobbigt och en väldigt speciell känsla men det var också en fin stund. Det var en gammal person som bodde på ett äldreboende och det var inte helt oväntat att personen skulle dö. Jag har dock aldrig sett ett barn eller en yngre person som dött, det tror jag skulle vara ännu jobbigare.
Vad är det svåraste/jobbigaste du har varit med om på en praktikplats?
Det jag har tyckt varit svårt och jobbigt under praktikplatser har varit att inse hur utsatta och ensamma många personer är. Det är dock också självklart en ögonöppnare och får en att inse hur viktigt yrke det är man studerar till. Under min praktik på ambulansen i termin 5 fick jag göra hjärt- och lungräddning (HLR) två gånger, vilket också var en väldigt konstig känsla. Jag tycker dock att det är bra att ha fått vara med om akuta situationer och lära sig hur man reagerar vid den stress som det innebär.
Man läser mycket om stress, att man tar med jobbet hem osv. Vad tycker du om det än så länge? 
Jag vet att det skrivs och pratas mycket om stress, dåliga löner, dålig arbetsmiljö osv. och det kan säkert stämma i vissa fall och på vissa avdelningar. Men börjar man jobba på ett ställe man trivs på med en bra patientgrupp, bra kollegor och jobbar för att ha en bra löneutveckling så tror jag inte att man kommer behöva känna så. Inom alla yrken finns det bra och dåliga arbetsplatser och det gäller att hitta en arbetsplats där man trivs och mår bra, då tror jag inte att man upplever överdriven stress och ”tar med jobbet hem”.

0 kommentarer

Relaterade inlägg