Vanliga frågor – Om sjuksköterskeprogrammet, del 2

Jag undrar är det svårt att studera till sjuksköterska?
Kurserna i utbildningen är väldigt varierande och det finns absolut kurser som är ganska svåra. Däremot är det inte omöjligt och man får alltid flera chanser att göra om en tenta om man inte klarat den.

Är svårt med självstudier?
Jag trivs väldigt bra med självstudier de dagar vi har det men det krävs lite extra disciplin för att göra det man ska. Jag brukar ofta plugga tillsammans med andra i klassen de dagar vi har självstudier och då kan man alltid lära sig av varandra.

Tycker du att du lär dig/får det du behöver (från skolan) för att kunna utöva ditt framtida yrke väl i  framtiden? Jag tycker absolut att jag får med mig det jag behöver från utbildningen för att kunna jobba som sjuksköterska i framtiden. Däremot så tror jag också att jag kommer att märka när jag väl börjar jobba att det är mycket jag inte kan än, men som sjuksköterska blir man nog aldrig helt fullärd. Jag tror också att det ligger mycket ansvar hos varje person att se till att man får med sig det man behöver. Vi har mellan 5-10 veckor praktik varje termin och under dom här perioderna tycker jag att man som student har ansvar över att se till att lära sig och få öva på de moment man känner sig osäker på.

Hur är tempot på utbildningen?
Jag skulle säga att det är ett ganska högt tempo. Men så är det nog på de flesta högskoleutbildningar. Det är ingen ”lätt” utbildning utan det är mycket att lära sig men har man bra studieteknik och är motiverad så är det inget problem. Sen så varierar det väldigt mycket beroende på vilken kurs man läser, vissa är ganska lugna och på vissa är det mycket högre tempo.

Vilka åldrar är det på dom som pluggar till sjuksköterska?
Jag började år 2017 när jag var 22 men det är väldigt blandat med åldrar i klassen. Vissa är vuxna och vissa kommer direkt från gymnasiet. Jag tror dock att det är en utbildning och ett yrke där det är bra att ha lite livserfarenhet, man lär sig väldigt mycket av att åka ut och resa eller prova på olika jobb så känn ingen stress med att börja plugga!

Vad har en sjuksköterska på sig för kläder?
Sjuksköterskor har ingen speciell uniform utan man har samma kläder som undersköterskor och läkare (iallafall på det sjukhuset jag är nu). Hur kläderna ser ut varierar lite mellan olika sjukhus och även om man jobbar på vårdcentral, äldreboende eller annat.

Man får inte ha långärmat på grund av att man måste kunna tvätta och desinficera händer och underarmar mellan varje patient. Här kan du läsa mer om klädregler: https://www.vardhandboken.se/vardhygien-infektioner-och-smittspridning/vardhygien/basala-hygienrutiner-och-kladregler/kladregler/