Vanliga frågor – Vem passar som sjuksköterska?

Vilka egenskaper passar bra hos en sjuksköterska? 
Huvudområdet inom yrket är ju omvårdnad därför tror jag att det är bra att i grunden vara en omhändertagande person. Andra egenskaper jag tror är bra är att vara lyhörd, kunna vara självkritisk, vara empatisk, ha gott tålamod och vara positiv.

Måste man vara intresserad av naturkunskap för att bli sjuksköterska? 
Jag pluggade ekonomi tidigare och har egentligen aldrig varit särskilt intresserad av naturämnen. Sjuksköterskeprogrammet och även arbetet sen har främst fokus på omvårdnad och det var till stor del därför jag valde det. Jag skulle verkligen inte säga att det bara handlar om läkemedel och kemiska beteckningar, självklart är en del av utbildningen inriktad på farmakologi, läkemedelsberäkning och mikrobiologi men fokus ligger på omvårdnad vilket jag verkligen uppskattar. Dessa delar blir mer en grundkunskap som krävs för att kunna ge så bra omvårdnad som möjligt.

Är det bättre om man arbetat några år som undersköterska innan man söker till ssk?
Det är många i min klass som har arbetat som undersköterska innan och jag tror absolut att de har en fördel under vissa delar av utbildningen. Jag tror till exempel att de har lite lättare under vissa praktikplatser och att de har lättare för vissa kurser, men jag skulle inte säga att man måste ha jobbat som undersköterska innan. Man klarar sig bra även om man inte har gjort det då utbildningen är anpassad utifrån att man inte har någon tidigare erfarenhet.

 

0 kommentarer

Relaterade inlägg