Vara ledig och resa bort under terminerna

Hej på er!

Jag kom precis (eller ja i lördags) hem från en veckas välbehövlig semester på Gran Canaria. Under utbildningen så är det ju inte så mycket ledigt bortsett från sommarlovet (som däremot tack och lov är väldigt långt). Vill man resa bort eller ha semester under terminerna får man därför ”ta sig ledigt” och vara beredd att göra ersättningsuppgifter på det man missar.

På sjuksköterskeprogrammet är det väldigt mycket VFU (Verksamhetsförlagd utbildning/praktik), den här terminen (termin 4) har vi totalt 11 veckors VFU vilket är mer än halva terminen. VFUn är obligatorisk och att vara ledig eller resa bort under dom perioderna är därför väldigt svårt. Jag passade därför på att åka iväg precis innan den här perioden med VFU som började i måndags.
Jag missade dock några föreläsningar som jag verkligen hade velat se, samt ett obligatoriskt seminarium som jag kommer få en ersättningsuppgift för. Att resa bort mitt i en termin är därför inte riktigt att rekommendera, men det är ingenting som är helt omöjligt om man känner ett stort sug och behov av att få koppla bort verkligheten ett tag.

Det som är viktigt att tänka på är dock att man troligtvis kommer att missa obligatoriska eller på andra sätt viktiga moment som man måste ta igen och att det finns risk för att man hamnar efter. Med bra planering och framförhållning brukar detta dock lösa sig ganska bra och förhoppningsvis kommer man tillbaks från semestern utvilad och med energi för att orka plugga!

Att åka på kortare weekends och liknande brukar däremot vara lättare då vi ofta har självstudiedagar (dagar man varken har föreläsningar eller seminarium men förväntas vara hemma och plugga) under perioderna vi inte har VFU. Då kan det vara några föreläsningar och seminarium per vecka men har man tur har man självstudiedagar till exempel fredag och måndag och kan därför ta en långhelg. Största anledningen till att det inte blir weekendresor flera gånger per år är väll dock att CSN inte riktigt räcker så långt och att helgerna därför ofta spenderas på extrajobb.

0 kommentarer

Relaterade inlägg