Vårdcentralen -> Läkarhuset -> S:t Görans akutmottagning

Förra veckan spenderade jag nästan en heldag på olika vårdinstanser tillsammans med min lillasyster. Hon fick för två veckor sen ett fotbollsskott på fingret vilket ledde till att det svullnade upp och blev snett. Hon åkte därför samma kväll till en närakut för att kolla upp det. Läkaren som kollade på fingret tyckte att det såg bra ut och skickade hem henne. Svullnaden lade sig efter några dagar men fingret var väldigt snett så hon bokade därför en tid på vårdcentralen.

Som storasyster och blivande sjuksköterska ställer man ju självklart upp och följer med och klockan 11 befann vi oss därför på vårdcentralen. Efter en snabb titt såg läkaren att fingret måste röntgas och hon fick därför en remiss till läkarhuset Odenplan där de har drop-in tider för röntgen, så vi tog oss dit på en gång. Runt 11:30 satte oss i väntrummet och vid 12:30 vart det hennes tur. Fingret röntgades och en läkare kollade på bilden och konstaterade snabbt att det var en fraktur och att hon måste vänta sig till akuten på S:t Görans sjukhus. Vi sprang förbi Subway och köpte med oss lunch, hoppade på bussen till Fridhemsplan och var på S:t Göran strax efter 13. Blev väldigt positivt överraskad av deras akutmottagning, det var första gången jag var där och den var väldigt lugn, fräsch och framförallt otroligt trevlig personal!

Hon fick iallafall träffa en sjuksköterska direkt som kollade puls och blodtryck, sen fick vi vänta i ungefär 10 minuter innan vi fick träffa en läkare som kollade på fingret och röntgenbilderna. Han var dock tvungen att överlägga med en specialist för att bestämma om fingret skulle opereras eller om hon skulle få en en skena. Detta drog ut på tiden och jag var tvungen att springa till jobbet, men det blev till slut en skena då det gått för lång tid sen skadan skett.

Trots att det var mindre kul att den första läkaren gjorde en felbedömning (hade han skickat henne på röntgen direkt så hade de ju sett frakturen och kunnat operera) så är jag väldigt imponerad över hur snabbt och smidigt allt gick när det väl gick till på rätt sätt! Så tacksam över vården i Sverige, dock lite omständigt att behöva åka runt på 3 olika ställen för ett litet lillfinger. Tur man har ork att springa runt sådär, tycker dock synd om alla äldre som inte har lika lätt att ta sig överallt och bara blir slussade runt.

0 kommentarer

Relaterade inlägg