Vart kan man ha praktik inom psykiatrin?

Som jag tidigare skrivit om så hade jag min praktik på Beroendecentrum på S:t Görans sjukhus. Jag är inte helt säker på hur det fungerar på andra skolor men när vi på KI ska ha praktik (kallas även för VFU/Verksamhetsförlagd utbildning), så blir vi tilldelade platser från skolan. Det är alltså inte så att man kan söka efter praktikplatser själv utan man får den man får, vilket jag kan tycka är både positivt och negativt. Det är bra då man tvingas prova saker och att jobba på platser där man annars kanske inte hade varit, men synd då man ibland har verksamheter man verkligen skulle vilja prova att jobba på. Det man kan göra isåfall är att höra av sig till en avdelning för att hospitera där, alltså vara på ett arbetspass för att få en inblick i hur verksamheten ser ut och fungerar. Jag har förstått det som att de flesta avdelningar och verksamheter gärna tar emot intresserade studenter för att visa upp sin arbetsplats.

Men nu, tillbaks till ämnet. Vart kan man ha praktik inom psykiatrin förutom inom beroendevården där jag var?

Det finns hur många praktikplatser som helst inom psykiatrin och efter att ha pratat med andra personer i min klass har jag fått en bild av att det varit väldigt varierande typ av vård. På avdelningen där jag var hade man en väldig blandning av somatisk och psykiatrisk vård. Somatisk vård innebär ”typisk sjukhusvård” där man behandlar fysiska besvär med mediciner, tar blodprover och behandlar kroppsliga besvär. Enligt mig var det en ganska bra blandning mellan detta och psykiatrisk vård.

På många andra mottagningar och avdelningar är det en större del psykiatrisk vård, vilket vissa personer har tyckt varit väldigt intressant och vissa tyckt varit lite tråkigt. Det är som med allt annat väldigt individuellt och beror nog mycket på hur man är som person och vad man drivs av att jobba med.

Här är exempel på några praktikplatser där andra personer i min klass varit:

• Äldrepsykiatrisk avdelning – sluten avdelning för personer över 65 år med olika typer av psykiatriska sjukdomar, bla. psykossjukdomar, ångest, bipolär sjukdom och depression.
  • Psykosavdelning – sluten avdelning där personer med en pågående psykos vårdas.
  • Mobila akutenheten – akut rådgivning och vård för personer med akuta psykiska tillstånd, tar både emot samtal för rådgivning och gör hembesök vid behov.
  • Barn- och ungdomspsykiatrin
  • Maria Ungdom
  • Rättspsykiatrin

Det finns självklart flera andra avdelningar eller mottagningar där man kan hamna, men här är några exempel. Många i klassen var lite nervösa inför den här praktiken då man kanske inte har så stor erfarenhet av psykiatrisk vård, men jag tror att de allra flesta är väldigt nöjda och framförallt att det varit väldigt lärorikt att få en inblick i detta. Oavsett vart man i framtiden väljer att arbeta så kommer man att möta personer med psykiatriska besvär eller sjukdomar och det är super viktigt att kunna bemöta detta.