Vilken skola ska man välja?

Jag har nu när jag pluggat en termin och pratat med klasskompisar och lärare förstått att sjuksköterskeprogrammet skiljer sig en del mellan de olika universiteten/högskolorna. Grunden i alla program är självklart lika då de ska leda fram till en yrkesexamen, men skolorna har olika mycket fokus på olika saker.

Karolinska Institutet är det enda medicinska universitetet i Sverige och är högt rankat i olika världsomfattande jämförelser. På KI bedrivs mycket forskning vilket därför även genomsyrar hela utbildningen. Skolan vill att studenterna ska ha möjlighet att bli framtida forskare och vi lär oss därför redan i termin 1 grunderna i forskning.

Innan jag började på KI så visste jag inte ens att en sjuksköterska kunde forska, men jag lärde mig tidigt att jag hade helt fel. Sjuksköterskor är specialister inom omvårdnad och det bedrivs massor med forskning inom ämnet vilket gör mig så glad då jag absolut skulle kunna tänka mig att forska i framtiden. (Detta hade jag som sagt inte en tanke på innan utan det är något som har slagit mig nu under studietiden).

Jag har förstått att vissa andra skolor lägger mindre fokus på detta och mer fokus på annat, till exempel etik, global omvårdnad osv. För att få ännu bättre koll på detta är mitt tips att gå på ”öppet hus” på de olika universiteten, prata med studenter på studentmässor och känn efter vad som passar dig bäst. Jag tror att alla skolor har sin egen charm och att mycket skiljer dem åt, men samtidigt så leder de trots allt till samma yrke och har därför en hel del gemensamt.

Saker som kan vara intressant att kolla upp innan man väljer skola: (som jag inte hade en tanke på)

 • Har skolan en speciell inriktning och verkar den passa mig?
 • Hur mycket praktik är det och på vilka sjukhus är praktiken? (Detta var en av anledningarna till att jag valde KI – man får ha praktik på flera av de största sjukhusen i Stockholm).
 • Hur stor är skolan och hur stor är klassen? (KI är ett stort universitet och vi är över 150 st i klassen vilket jag tycker är väldigt kul, fundera vad du tror passar dig bäst).
 • Skiljer det sig något mellan hur mycket obligatorisk undervisning det är? (Jag har ingen aning om det gör det men värt att kolla upp om man föredrar något).

  TIPS!
  På KI har man möjlighet att ”skugga en student” under en dag. Man får då följa med en student under en dag för att se hur det är att plugga på KI. Detta rekommenderar jag verkligen om du känner dig osäker.

 • 0 kommentarer

  Relaterade inlägg