Är du blind för ditt beslut?

Ett annat spännande fenomen tycker jag är Choice blindness. Detta innebär att vi ibland är blinda inför våra egna val till den grad att vi i vissa fall inte märker om vi blir presenterade för något annat än det vi just har valt. Faktum är att vi till och med kan försvara och förklara vårt val – även om det inte är valet vi gjorde.

Ett genomförande av ett experiment gällande detta gick till på så sätt att försöksdeltagarna fick välja mellan två ansikten. Efter att de valt ett ansikte, låt säga ansikte nummer 1, så blir de sedan presenterade för det andra ansiktet, ansikte nummer 2. När de sedan blir ombedda att förklara varför de valde just det ansikte nummer 2 så är det få som reagerar och istället faktiskt förklarar varför de valde det ansiktet.

Händer det VERKLIGEN på riktigt?

Faktum är att jag hamnade i en sån här situation i veckan. Jag fick frågan vad jag menade med ett visst uttalande och svarade på frågan med säkerhet. Efteråt kände jag mig tveksam till om jag ens hade sagt det först nämnda uttalandet över huvud taget. I situationen hittade jag dock snabbt en lösning på vad jag menade med vad jag hade sagt och varför jag hade sagt det. Ändå lita fascinerande. Och skrämmande.

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig som bloggar