Är du redo att söka?! Anmälan har öppnat!

Det är en märklig tid just nu. Något som vårt samhälle inte tidigare stått inför står vi nu mitt uppe i. Oavsett vad så är anmälan till hösten nu öppen och jag tänkte – trots att det känns lite märkligt nu – skriva lite för er som går i tankarna om att plugga till hösten. För hörni att plugga är, enligt mig, något av det roligaste en kan göra! 

Så hur tänkte jag inför mitt studieval? Varför valde jag just detta program?
Jag är inte en person som alltid vetat vad jag vill läsa till, utan har varit inne på en rad olika spår. Gemensamt har dock varit mitt intresse för människan – med allt från varför vi gör som vi gör till varför vi är byggda som vi är byggda. Så efter några år efter studier till personlig tränare samt jobb inom området så ville jag vidga min bild och lära mig mer om människan på ett djupare plan.

Varför valde jag just KI?
Mitt val av universitet grundade sig mycket på att jag visste att jag ville stanna kvar i Stockholm. Efter två, tre år i Stockholm visste jag att jag trivdes bra, jag hade bostad här och då delar av familjen fanns här så kändes valet självklart att stanna.

Frågan blev därför Karolinska Institutet eller Stockholms Universitet. Två bra universitet som jag förstått det. Med mitt intresse för människans fysiologi och biologi blev valet dock enkelt. Karolinskas medicinska fokus var något som absolut tilltalade mig. Här kopplades huvud och kropp ihop till en enhet och fokus är hela kroppen. Hur påverkas vi rent fysiologisk? Inte bara mentalt.

Dessutom fick jag fin respons från universitetet och fick ett möte med Karin som läste Psykologprogrammet. På så sätt fick jag komma till skolan, gå en rundvandring, vara med på en föreläsning samt fick en kontakt att ställa frågor till. Något som jag värdesatte högt!

Vad är det bästa med mitt program?
Det bästa tycker jag är att jag i princip har tyckt att alla kurser är spännande! Tycker att föreläsningarna håller hög standard och uppskattar att vi lär oss bli kritiska till information och artiklar. Dessutom tycker jag sammanhållningen i klassen är superfin!

Tips till dig som inte vet vad du ska söka
Åh, som sagt ovan visste jag själv inte helt vad jag ville. Sökte fysioterapeut några år innan jag började på psykologprogrammet, men valde att åka utomlands. Funderade sen på allt ifrån polis och brandman till läkare och journalist. Och jag kan fortfarande slås av tanken att det finns SÅ MYCKET som jag skulle vilja läsa och kunna. Ibland tycker jag det känns jobbigt men ibland bara härligt att det finns så otroligt mycket kul att kunna! Så tips till dig som är osäker:
* Skugga studenter från respektive program du är sugen på.
* Kolla upp vad du kan göra efter studierna och se om du tycker det verkar kul.
* Gör plus och minuslistor.
* Testa – du får välja om.

Vem passar som psykolog? Bra egenskaper att ha?
Skulle säga att det är viktigt att ha ett intresse av människor om en ska uppskatta studierna och yrket som psykolog. För att komma in behövs höga betyg eller bra högskolepoäng – vilket jag både kan se som en fördel och nackdel mot yrket. Betyg skulle jag inte säga är det som avgör om en blir en bra psykolog eller inte – men nu ser ju antagningen ut så. Andra bra egenskaper tror jag en kan utveckla under årens gång, både i plugget och i jobbet. Exempelvis att inte ta på allt för mycket jobb eller ta med sig emotionellt betungande samtal hem.

Vart kan man jobba efter examen, med vad, arbetstider etc?
Som ovan nämnt är det brett. Därmed kommer arbetstider och liknande se olika ut, i många fall gäller dock vanliga kontorstider. Kommer som nämnt i ett annat inlägg att skriva mer om framtida yrkesval inom psykologifältet framöver, men lite kortfattat:
* Kliniskt arbete med att ha behandlingar, utredningar, grupper och liknande. Detta kan vara inom öppenvård, slutenvård och skola. Privat eller via regioner.
* Arbets- och organisationspsykologi med att jobba mot företag med rekryteringar, föreläsningar, workshops och grupper.
* Inom HR, chefspositioner eller andra positioner där det är viktigt att ha kunskap om människor och beteenden.
* Mycket forskning bedrivs också inom psykologifältet och det kan en också jobba med – på heltid eller deltid.

2 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig som bloggar