Att bli forskningsassistent

Igår blev det en lång dag men bra dag. Var ordentligt trött när klockan ringde 05.30 efter att ha lett en fullpackad morgonklass på gymmet var jag pigg och alert! Dagen rullade sedan på med lite kort träning, genomgång inför ett föredrag, jobb med ett projektarbete och föreläsning om depression. Sen var det dags för mig och Sofie att gå upp till labbet och genomföra experiment på anmälda deltagare.

Vi är nämligen forskningsassistenter och hjälper nu till med insamling av data inför framtida forskning. Detta är något som är kul och lärorikt och även meriterande. Så är du sugen på att vara forskningsassistent så kommer här lite tips på vägen, tips som jag själv fick från äldrekursaren Jonathan inför sökandet av att bli forskningsassistent. Då forskningsassitenter är något som de flesta är i behov av men sällan lägger ner tid på att rekrytera så ligger bollen mycket hos den som vill bli assistent.

  1. Håll koll i grupper på Facebook, för min del gruppen för psykologer på Karolinska Institutet. Troligen har det programmet du går på någon slags övergripande grupp där bland annat information, jobbannonser, köp och sälj av böcker och tips kommer upp.
  2. Kolla in denna sida där tjänster som är offentliga publiceras. Forskningsassistentjobb i liten skala läggs sällan upp där men det kan vara värt att kolla.
  3. Sist men inte minst – kanske det bästa tipset. Kolla runt vilka forskare som är aktiva på universitetet, skriv ner vilka de är och ta kontakt. Skicka iväg ett mail eller knacka på deras dörr. Eller fånga någon som verkar spännande efter en föreläsning, gå fram och prata med personen och se om ni kan inleda ett samarbete.

För min och Sofies del så sökte vi de flesta jobb genom att kolla upp spännande forskare för att sedan kontakta dessa. Vi sökte ihop då vi båda ville starta samtidigt och hjälptes därför åt. Det går dock givetvis lika bra att söka på egen hand. Vi skickade ut till ett fåtal utvalda som vi verkligen skulle vilja jobba med och fick napp av Armita. Då jag är väldigt fascinerad av hennes forskning så kändes det helt optimalt. Vi fick också väldigt fria händer med tider och planering vilket passade perfekt. Så nu lägger vi utslaget ungefär 1,5 till 2 timmar per vecka. Vissa veckor ingen tid alls (vid tentatid eller liknande) och vissa veckor lägger vi fem timmar (om vi har många deltagare som kommer på experimentet). Jag är väldigt nöjd med att få testa på att vara med och samla in information och få inblick i forskarvärlden. Är du sugen? Tveka inte att söka och tveka heller inte att kontakta mig om du har frågor, funderingar eller vill ha tips på vägen.

 

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig som bloggar