Att cykla i Melbourne

Melbourne är inte världens bästa cykelstad precis. Det är inte en cykelhype och generellt skulle jag säga att folk inte cyklar så mycket. Stan är stor, det är mycket trafik i form av bilar, motorcyklar och spårvagnar. Stan är dock långt ifrån den sämsta att cykla i. En del gator har cykelbanor, även om de hänger ihop helt och hållet med resten av trafiken så känns det i alla fall skönt med en hint om att det är där en ska hålla sig.

Jag köpte en cykel under min andra vecka här. Dels för att jag älskar att kunna ta mig till ställen utan att ens tänka på tidtabeller men också då det är enkelt att cykla såväl till Caulfield som till min crossfitbox i Balaclava.

Så mina bästa tips om du vill skaffa en cykel och cykla är:
* Kolla in hemsidan Gumtree för att hitta en begagnad cykel. Jag köpte min cykel genom sidan och åkte till Carolina Springs för att hämta hem cykeln. Detta ligger ganska långt bort, men då du kan ta cykeln på tåget så fungerade det alldeles utmärkt! Innan du köper härifrån – tänk på att sidan drivs av privatpersoner som lägger upp annonser så kolla in kvaliteten innan du bestämmer dig.

* Hitta vägar som passar bättre för att cykla. Vissa vägar har betydligt mer trafik medan andra är lugnare och har cykelvägar markerade i marken.

* Tänk på att det är vänstertrafik. Extremt viktig punkt då du när du cyklar (eller kör bil) här måste tänka tvärt emot.

* Se upp för spårvagns-spår i gatan. Det är lite lurigt med spåren i marken, hjulet på cykeln fastnar lätt om en inte korsar rakt över. Sandra är (tyvärr!) ett exempel på att en kan fastna och vrida till knät. Så cykla försiktigt!

* Använd hjälm! Det är lag på att använda hjälm i Australien, så keep safe och köp en hjälm. I mott cykelköp ingick hjälm, vilket kan vara värt att fråga efter.

* Använd lysen! Det är mörkt på morgonen och kvällen, så kom ihåg att använda lysen. Jag köpte enkla led-lysen i en allt i allo butik som fungerar alldeles utmärkt.

Men som sagt, själv älskar jag att cykla runt. Jag känner mig mer hemma i en stad när jag har en cykel och älskar känslan av att kunna dra iväg utan att kolla tidtabeller.

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig som bloggar