Beteendeanalys – ett sätt att förstå varför vi människor gör som vi gör

Frågan ”Varför gör vi som vi gör?” kan ibland tyckas vara omöjlig att svara på. För att bryta ner varför vi gör som vi gör och för att kunna hitta nycklar för att förändra detta så kan en göra en så kallad beteendeanalys. På KI jobbar vi med ABCDE-analyser, men det finns en rad olika namn och förkortningar för dessa. Tänkte förklara lite hur upplägget vi just nu pluggar på ser ut.

Plugg i de små husen på KI <3

A- Antecedenten. Alltså vad startar själva beteendet?
B- Beteendet. Vad gör personen?
C- Konsekvenser. Vad händer när personen gör beteendet?
DE- Långsiktiga konsekvenser. Vad händer när personen gör beteendet på lång sikt?

Genom att kartlägga detta kan vi alltså se över vad som startar beteendet vad som blir de kortsiktiga konsekvenserna och de långsiktiga konsekvenserna. Sen är det mycket det här som styr varför vi gör som vi gör. Det finns alltså olika varianter beroende på om beteendet ökar sannolikheten för något, minskar sannolikheten för något om något läggs till eller tas bort.

Ett exempel på ABCDE kan vara följande:

I början förstod jag inte vad som var klurigt. Sen insåg jag. Oh my! Det har MÅNGA gånger känts märkligt att det kan vara så klurigt att bara försöka lösa A, B, C och DE men ibland snurrar det ordentligt i huvudet. Det ska vara kliniskt relevant och det ska vara rätt logik bakom respektive bokstav. Övning ger dock färdighet och på tisdag när det ska tentas av hoppas jag det sitter – alla möjliga ABCDE varianter. Önska mig lycka till!

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig som bloggar