CSN – hur räcker det?

Har tidigare varit inne och nosat på ämnet, men det är ett (ständigt) aktuellt ämne och speciellt för en ny student. Kanske går du från att ha bott hemma och inte behövt lägga multum på hyra, kanske går du från en fast inkomst eller kanske har du hängt i Asien och levt på ris och nudlar för några kronor. Oavsett så blir det lätt en kontrast till att sätta sig i skolbänken igen. Av flera anledningar. En av dessa anledningarna kan vara just inkomsten. Är du van vid att inte riktigt behöva tänka på det så kan det bli en omställning. Absolut inte nödvändigtvis men möjligtvis och i flera fall gissar jag att det är så.

Det är nog just omställningen som blir det kluriga, för med lite smarthet och ändrade vanor så brukar de flesta kunna leva på ett bra sätt som studenter. (OBS: SORRY NI SOM SITTER OCH ÄR TVUNGNA ATT BETALA MASSOR PÅ BOSTAD, JAG VET ATT DET KAN SLUKA PENGAR!). Som student får du allt som oftast 2848 kronor i månaden i bidrag, vilket är väldigt lyxigt tycker jag. Utöver det kan en ta ett förmånligt lån på 7168 kronor i månaden. Så nej, rik kanske du inte blir – men min uppfattning är att de flesta går runt. Som sagt är det dock väldigt avgörande med bostadssitsen och hur mycket som varje månad försvinner där. Dessutom spelar såklart andra omständigheter in – jul, födelsedagar, mycket studentfester, studielitteratur och liknande. 

Så några handfasta tips för dig som vill spara eller känner att pengarna sticker iväg alldeles för mycket:

  • Bostad. Det är inte enkelt att få bostad över huvud taget – men kanske finns det andra möjligheter att se över ändå? Dela med någon, bo lite längre bort eller liknande? Kolla möjligheterna och avgör vad som blir mest värt för dig. Som sagt förstår jag om en vill stanna om en till slut fått en bostad, men håll dörrar öppna och se vad som händer. 
  • Matlådor. Istället för att köpa lunch och middag ute – gör matlådor. Själv är jag otroligt lat och inte superintresserad av att lag mat, men för mig är det guld att ha bönor, vegetariska biffar och grytor i frysen. Sen är det enkelt att komplettera med kolhydrater och grönsaker kvällen innan. 
  • Jobb. Kan du kanske jobba lite extra? Någon helg eller kväll? Både för en extra inkomst skull men också för erfarenheten och vikten av att helt släppa plugget och fokusera på något helt annat.
  • Second hand. Detta blir ett tips både för plånbok och miljö, för vi lever i ett sjukt överkonsumerande samhälle. Att handla second hand blir därför ett tips både för dig personligen och för världen i stort. Ganska mycket winwin va? I Stockholm finns flera bra second hand ställen men det som kanske krävs lite extra är tålamod och tid. Ta en dag och leta, hittar du guldkorn är de ofta unika och skriker inte storföretag. 
  • Sluta impulshandla. Det är så lätt att gå förbi något och känna att en bara måste köpa den där saken. Tillåt mig att avslöja en sak – men det är troligen PRECIS vad butiken vill att du ska känna (surprise!!). Absolut – ibland kanske en behöver just det en ser (toapapper om det är slut liksom – go for it!) men i många fall kanske det tåls att tänka efter och i alla fall avvakta en dag eller två. Göra köpet speciellt. Åter igen bor vi i ett samhälle som generellt är överkonsumerat och vi är vana vid att handla till höger och vänster. Så även jag. Våga dock backa ett steg, avvakta och se känslan dagen efter.
  • Skriv inköpningslistor. Hänger ihop med punkten ovan, men lite mer fokus på när du ska handla i mataffären (och speciellt när du är hungrig…). Hur många gånger ska en inte bara köpa mjölk och kommer ut med två kassar med mat? Ha en översikt på vad som finns hemma och vad du behöver, så slipper du dels inse att du har fem packet tacobröd och dels slipper du handla med magen och istället med hjärnan.
  • Unna dig vid rätt tillfällen. Ibland är det magiskt att klicka hem något plagg, en parfym eller någon pryl. Eller att boka en resa, gå ut och käka lyxmiddag, dricka vackra drinkar eller beställa hämtmat. GÖR DET! För (varning för klyscha) livet är här och nu också. Inte sen eller nästa månad. Utan nu. Så kör på. Gör det dock och njut istället för att göra det slentrianmässigt. 
  • Unna dig på olika sätt. Kanske kan du känna känslan av lyx utan att handla något? Gå på något event, häng med vänner, laga mat ihop, hitta fina platser eller gör något du mår bra av. 

Okej, kanske låter tipsen sjukt stela och tråkiga – men ni kommer bli rika som troll! Nej okej, inte ens det. Däremot kommer ni kunna lägga pengarna på det ni verkligen vill. Njuta extra av det.


1 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig som bloggar